Pro pana Miroslava to však není obživa, ale koníček. Svoje první housle vyrobil před zhruba deseti lety pro svou přítelkyni, dnes už manželku. „Stále na ně občas hraje,“ říká umělec, který kvůli foukacím nástrojům chodí po lese, klepe na dřevo a poslouchá, jak rezonuje.

K lidové tvorbě ho to táhlo odmalička. V patnácti letech ho inspirovala oblast Zvolenska, kam rád jezdíval a sbíral zkušenosti v tvořivé dílně. Odtamtud pochází i nápad na hranaté nástroje.

Housle z bedýnek

„Hranatým houslím se říká škatulové. Legenda vypráví, že v době, kdy Slováci migrovali do Ameriky a zpočátku neměli moc peněz, vyráběli si je z bedýnek od ovoce. Mají ostřejší zvuk. Zrovna teď pro Terchovou dokončuji sestavu houslí, basičky a violy,“ prozrazuje Puczok.

Jedny hranaté housle přijdou zhruba na 15 tisíc korun a jejich zhotovení trvá panu Miroslavovi asi měsíc. „Dělám je ve volném čase. Naštěstí přes sklep vede teplovodní potrubí pro celý vchod, takže tam můžu kutit i v zimě,“ dodává muž.

Ten se jinak živí výrobou kuchyní. Vystudoval však restaurátorství a u hudebních nástrojů ho o něco dál posunul houslař Tomáš Pospíšil z Ostravy. Nyní Miroslav představuje svoje kousky v Muzeu Trojmezí v Jablunkově na Výstavě o tradičních hudebních nástrojích v lidové kultuře.

Větev schne dva roky

Fujary a píšťaly vznikají z dřeva bezu. Větev, kterou pan Miroslav hledá, musí být správně tlustá s nepoškozenou kůrou bez trhlin. Jak bude nakonec hrát, záleží na hustotě dřeva.

Větev v dílně hned navrtá, nechá ji dva roky schnout a teprve pak může dílo dokončit. Pomocí ladičky do ní foukne, aby věděl, kde přesně umístit otvory, které se při hraní zakrývají prsty. Vzdálenost mezi nimi určuje matematický vzorec.

Kouzlo nevšednosti

Houslí už stihl zhotovit přes deset, mimo ně má na kontě také dlabanou basu z olšového dřeva a menší basu o velikosti violoncella. Méně náročné fujary a píšťaly už ani nespočítá.

„Každý můj kousek je stále amatérský, proto zatím nepoužívám drahé dřevo. Možná později,“ doufá Puczok s tím, že čas ukáže, jestli se bude moci výrovou hudebních nástrojů někdy živit.

VIDEO: Nadšenci se snaží, aby tanec Ondrášův skok z nížinného Lašska byl kulturní památkou.

Video
Video se připravuje ...

Nadšenci se snaží, aby tanec Ondrášův skok z nížinného Lašska byl kulturní památkou. fb manželů Švachových

Fotogalerie
13 fotografií
Fotogalerie
13 fotografií