Jeho ježci v klecích mají různé tvary i velikosti. Vyráběli je v první republice, ty novější teprve před několika týdny. Shání je přes inzeráty, spoléhá na nálezy i dárce a dodnes jich nasbíral 125. Jako projektant a stavař nachází také sběratelské kousky na starých půdách.

„Přiznám, že nejdražšího jsem koupil přes na inzerát za pět tisícovek. Ale já nekouřím, nepiju, do ženských peníze nevrážím, vše dávám do předmětů, týkajících se spisovatele Jaroslava Foglara, který mě formoval už jako kluka od malička,“ vyznal se Ivo Lipina.

Žije podle Modrého života

Vášeň v něm zažehl kamarád, který mu za 50 korun vyráběl na černo v hutní fabrice prvního ježka v kleci. „On i tatínek mě vychovával v duchu Modrého života, který Foglar propagoval, ta sbírka je potvrzením, jak ovlivnil můj život,“ říká Lipina. Modrý život se objevil v knížce Přístav volá. Jde o soubor pravidel, která je třeba dodržovat, aby člověk byl dobrým a ušlechtilým.

Rychlé šípy jsou  ústředním tématem i v celém jeho životě. „Být kamarádský a dělat dobré skutky, pomáhat starším, neubližovat, tak žiju. Také mohu lákat ženy na sbírku, ne na tu s motýly, ale na ježky v kleci,“ směje se sběratel.

I tři tisíce za kus

„Čím větší je sbírka, tím obtížněji se vám exponáty sbírají. To už musíte narazit na něco extra, abyste k  dosavadním ježkům nějakého nové přidal. Vlastníci rarit vědí, že je o ně zájem, cena se pohybuje běžně okolo 2500 až  tří tisíc za kus,“ říká Lipina.

Je také sběratelem literatury, knih časopisů či komiksů, týkajících se Foglara, Rychlých šípů a skautismu obecně. „Můj tatínek, který mě k tomu všemu přivedl, říká: Že se zajímáš o Rychlé šípy, mi ušetřilo půl výchovy,“ konstatuje vášnivý sběratel.

Kdo byl Jaroslav Foglar?

Jaroslav „Jestřáb“ Foglar (6. července 1907 až 23. ledna 1999) byl populárním spisovatelem literatury pro mládež, významnou osobností českého skautského hnutí a redaktorem dětských časopisů. Napsal 27 knižních titulů, které vyšly v různých vydáních po celém světě. Je „otcem“ chlapecké party Rychlých šípů.

Co je ježek v kleci?

Ježek v kleci se objevil v knize, a následně v seriálu Záhada hlavolamu (1969). Jedná se o klec, uvnitř které je uvězněna koule s ostny, která se dá vyndat jen pokud se trny správně natočí. Uvnitř ježka má být plánek Jana Tleskače na sestrojení létajícího kola.  

VIDEO: Byt na pražském Žižkově, kde žil Jaroslav Foglar (†91).

Video
Video se připravuje ...

Tady žil Jaroslav Foglar Eva Fornálová