Těhotenství Denisy Vlašicové (33) probíhalo úplně normálně, veškerá vyšetření byla v pořádku. Porod se pro ni ale stal noční můrou. „V pondělí se začalo, ve středu se stále nic nedělo. Nebyly žádné odezvy srdce, šlo se na císařský řez,“ vylíčila.

Danečka vyňali v podstatě mrtvého. Lékaři ho dokázali oživit a po dva dny ho jen tak tak drželi při životě. „Byl udušený, utopený v plodové vodě, měl prasklou plíci. Lékaři mi řekli, ať se raději připravím na nejhorší,“ pokračovala paní Denisa.

Zachránil ho ECMO tým

Lékaři v Ostravě nadále bojovali o život drobečka, ale s každou hodinou se jeho prognóza zhoršovala. Zbývala poslední naděje…

„Z Prahy přiletěl vrtulníkem specializovaný ECMO tým s přístrojem na mimotělní oběh. Danečka napojili a odvezli do Prahy. Já jela poté za nimi. Byl napojený asi 14 dní. Bylo to hodně těžké,“ lesknou se mamince ještě teď slzy v očích.

Dan se ale ukázal být mimořádným bojovníkem. Stav miminka se začal pomaličku lepšit, ačkoli bylo jasné, že bez následků se to neobejde.

Udělal velké pokroky

Klučinu však Denisa Vlašicová s pomocí nejbližší rodiny „vypiplala“ tak, že dnes by na něm na první pohled málokdo poznal, jakou hrůzou si prošel.

„Na ten druhý samozřejmě ano. Má kvadruparézu, tedy částečné ochrnutí všech čtyř končetin, špatně zakřivenou páteř, občas mívá záchvaty. Dětská mozková obrna ovlivňuje jeho řeč, takže se pro cizí lidi může jevit nesrozumitelnou,“ popsala chlapcova máma, která se o něj stará nepřetržitě.

Dan díky náročným neurorehabilitacím dokonce už sám chodí, i když samozřejmě trochu hůře.

Chystá se do školy

Z chlapce se stal doslova zázrak. Je velice chytrý, vše rychle pochopí, dokáže mluvit v celých větách. „Co je horší, to je emoční stránka. Často se bez příčiny rozpláče a není k utišení. Někde uvnitř něj ta prožitá traumata zůstala,“ tuší Denisa Vlašicová.

„Daneček má rád pohyb, rád jezdí na koloběžce, chtěl by se vyrovnat ostatním dětem, ty ho ale mezi sebe moc neberou. To je bohužel úděl většiny postižených dětí,“ klopí zrak Danova maminka.

Mezi největší hochovy záliby patří lego, vláčky a v reálném světě hlavně kolony. „Když někde uvázneme, je nadšený,“ usmála se paní Denisa. Jejího syna čeká další velký krok. V září nastoupí do speciální základní školy.

Srdce pro Porubu

Příběh o nezdolnosti lidského těla i vůli žít zaujal i radnici ostravské části Poruba. Ta každým rokem podporuje rodiny dětí, kterým osud nebyl příliš nakloněn, v rámci projektu Srdce pro Porubu.

„Už jsme pomohli 12 Porubanům, z nichž 11 bylo dětí. Celková vybraná částka se blíží 750 tisícům. Dan je dalším na řadě, pro kterého organizujeme sbírku. Peníze půjdou na jeho neurorehabilitace, které Danečkovi viditelně pomáhají, ale jsou velice nákladné,“ uvedl mluvčí radnice Martin Otipka.

Pomoci bojovníkovi Danečkovi můžete ZDE

VIDEO: Mozková obrna u dětí nemusí být vždy překážka při vzdělávání.

Video
Video se připravuje ...

Mozková obrna u dětí nemusí být vždy překážka při vzdělávání. Videohub

Fotogalerie
7 fotografií