Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií a Tameh jejich dodávky ukončil. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Tameh má okolo 300 zaměstnanců, Liberty zhruba 5400.

Liberty Ostrava má už delší dobu problém platit závazky, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Moratorium vyprší ve čtvrtek. „Soud budeme žádat o prodloužení všeobecného moratoria,“ uvedla mluvčí podniku Kateřina Zajíčková.

Hlasování o plánu

Připomněla, že všem věřitelům firma 10. března odeslala restrukturalizační plán k hlasování. Věřitelů, kteří o plánu budou hlasovat, je podle soudu více než 1300. Plán má dvě varianty dalšího postupu – varianta A vychází z toho, že se Liberty s Tamehem dohodne.

„Plán B s dodávkami energií z Tameh Czech nepočítá, nahradily by je dodávky od jiných dodavatelů energií a hlavně z nového energetického komplexu, který bychom instalovali na podzim 2024. V tomto případě bychom vysokou pec spustili na přelomu roku 2024 a 2025 a pohledávky věřitelů splatili do konce roku 2025,“ dodala Zajíčková.

Zda se firma vydá cestou plánu A, nebo plánu B, se podle ní rozhodne na konci dubna.

Dva vlastníci

Problémem je jiný vlastník. Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla firma Tameh (dříve Energetika) vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.

VIDEO: Josef Středula skončil jako předseda ČMKOS.

Video
Video se připravuje ...

Josef Středula skončil jako předseda ČMKOS. Jakub Veinlich