Nová rozvojová zóna, tzv. gigafactory, by měla vzniknout na ploše maximálně 280 hektarů a určena bude pro výrobu a skladování. „Areál bude preferovaně napojen na nadřazenou komunikační síť (dálnice D1) a zároveň na novou železniční vlečku napojenou z vlakové stanice Dětmarovice,“ uvádí materiál pro zastupitelstvo.

Návrh aktualizace zásad územního rozvoje počítá i s vymezením koridorů pro nové trasy vodovodu průmyslové vody, pitné vody i předčištěné odpadní vody.

Aktualizací zásad územního rozvoje se kraj začal zabývat na návrh ministerstva průmyslu a obchodu. Podle středečního vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) existuje velká šance, že se podaří investici do Česka přivést, pokud příprava bude postupovat rychle.

Tisíce pracovních míst

Příchod strategického investora by mohl znamenat vznik až 7000 pracovních míst. Chystané změny by kraj mohl stihnout schválit ještě v letošním roce. Chce je totiž připravit ve zrychleném řízení, což dnes kritizovali někteří zastupitelé.

Petr Očko, který je pověřen řízením státní agentury CzechInvest, zastupitelům přislíbil, že ministerstvo je připraveno jednat o vzniku zóny s dotčenými obcemi i jejich občany. Podle něj je cílem maximálně zohlednit zájmy místních lidí. Poukázal na to, že pro strategického investora nelze využít brownfieldy, protože nejsou dostatečně připraveny.

Území se nachází mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice, sousedí s ním také město Bohumín. Je v těsné blízkosti polské hranice a v sousedství chráněné přírodní oblasti. V minulosti se tento prostor zvažoval pro automobilku Hyundai, která nakonec svou továrnu vybudovala v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Starosta: Nadšený nejsem

Nejsem z tohoto rozhodnutí nijak nadšený, protože už pouhý záměr rozdělí obec na dva tábory. Z minulosti víme, že v podobné situaci se obec nacházela před 18 lety, kdy se kraj rozhodoval o investici firmy Hyundai mezi Nošovicemi a Dolní Lutyní. Od tohoto rozhodnutí se v podstatě nic neudálo až do středečního večera,“ uvedl starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek a dodal:

„Vedení obce se snaží získat co nejvíce informací, které, pokud budou ověřené, bude předávat dál našim občanům. V tom okamžiku je předčasné vynášet jakékoliv závěry."

VIDEO: Ministr Výborný v jámě lvové: Vyrazil na demonstraci zemědělců před Úřad vlády.

Video
Video se připravuje ...

Ministr Výborný v jámě lvové: Vyrazil na demonstraci zemědělců před Úřad vlády ČTK/Blesk Zprávy