Mladšího chlapce dva starší výtržníci přepadli 15. ledna. Pro peníze. Nedostali je, tak zákeřně zaútočili hlavou, pěstmi i kopanci. Děsivá je brutalita i to, že nikoho z kolemjdoucích na přelidněné zastávce Karolina útok na dítě vůbec nezajímal. Naštěstí šel kolem student Jan Baloun, který se s agresory „nemazal“.

Jan: Vjel do mě adrenalin

„Když jsem to viděl, bylo mi hned jasné, kdo je obětí a kdo agresorem. Kluk se viditelně bál,“ řekl student.

„Vjel do mě adrenalin, nad případným nebezpečím jsem nepřemýšlel. Toho agresivnějšího útočníka jsem vzal do kravaty a povalil na zem. Pak jsem chlapce rychle odvedl pryč,“ popsal hrdina.

Šokovaná máma

Chlapce, který se zachránci představil jako Tonda, pak odvedl do tramvaje. „Doprovodil jsem ho až domů za jeho maminkou. Byla v šoku, když slyšela, co se stalo,“ řekl. Poté už zavolali policii. „Tohle měl udělat kdokoli z těch 40 lidí na zastávce, když už nepomohli jinak. Mobil má každý,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Dva výrostci brutálně napadli v Ostravě chlapce (12) kvůli penězům. PČR

Napadený Tonda utrpěl několik modřin, jinak je fyzicky již v pořádku. Psychika utrpěla rány větší. S Honzou zůstal v kontaktu. Podle pár dní staré sms, ve které ještě jednou zachránci poděkoval, je odhodlán začít se věnovat bojovým uměním kvůli vlastní sebeobraně.

Spolužáci: Je to borec!

Hrdinský čin ocenili i policejní šéfové, za kraj Tomáš Kužel a za město Antonín Řezníček. Připojil se i Ivo Helebrant, ředitel 1st International English School of Ostrava, kterou Jan Baloun studuje. Hrdinovi aplaudovaly desítky studentů školy, včetně kamarádů Agáty, Adama a Davida. „Honza je prostě borec, jsme rádi, že máme takového kámoše,“ usmáli se.

Při ceremoniálu Jan Baloun zmínil i „mor“ dnešní doby. „Mnozí lidi při chůzi koukají do mobilů, mají sluchátka v uších. Pak nevidí ostatní v nouzi a sami nevnímají případné nebezpečí, třeba i násilný útok. Sundejte ta sluchátka aspoň na ulici. Vnímejte svět kolem sebe, předvídejte, dívejte se,“ apeloval hlavně na mladé lidi.

Pozor na rizika!

To, že při pomoci druhým bychom neměli jednat bezhlavě, připomněl ale krajský šéf policie Tomáš Kužel. „Ne vždy musí být jasný kontext incidentu, kdo je vlastně obětí a kdo tím agresorem. Útočník navíc může být ozbrojen, může mít například nůž. Je třeba zvážit všechny okolnosti a nejlépe ze všeho nejdříve volat linku 158,“ podotkl.

Fotogalerie
15 fotografií