Lov na dírkách je pro rybáře jako třešnička na dortu, protože je spojený s tichem a kouzlem okolní zamrzlé krajiny. Prostě romantika se vším všudy. Tomu odpovídá i název fulnecké zhruba hektarové vodní plochy. Jmenuje se Rybník na okraji srdce.

Poprvé se na něm v této sezóně mohlo dírkařit před Vánocemi a pak hned po novém roce. „Když bylo mínus 17, led za dva dny ztloustl i o sedm cm a pak se držel kolem dvacítky,“ pochvalovala si paní Amálie, taky nadšená rybářka. Minimum, kdy na led rybáře pouští, je 10 cm.

Díry, aby se lidé neshlukovali

O díru do ledu se lovcům postará mladý pár pokaždé sám. „Děláme je co nejbezpečněji, čili dál od sebe, aby se nám tam lidé neshlukovali,“ dodal pan Matěj.

Lovci šupináčů pak už jen zaplatí 350 korun na den za možnost chytat a odnést si úlovek a nahodí udičku. Někdo na ni upevní živou rybu, jiný sýr.

Ven z ledové vody tahali většinou pstruhy, protože se jedná o rybu, která je aktivní i pod ledem. Některým se však podařilo chytit třeba plotice nebo lína. „Výjimečně se podaří i štika,“ poznamenal Tihelka, který vystudoval rybářskou školu.

Záleží, kde leží

Dírkaření vyžaduje tloušťku ledu alespoň 10 až12 centimetrů, což se podaří většinou pár dní v roce. Záleží, v jakém místě rybník leží a jaký má přítok. Podle slečny Amálie při prvním zamrznutí před Vánocemi brali pstruzi jako hrom. „Někdo měl za půl hodiny nachytáno.Teď jsou už trochu línější,“ podotkla.

V Moravskoslezském kraji se dá ještě chytat pod ledem v Dětmarovicích, v Jeseníku nad Odrou, v Horní Suché a ve Starých Těchanovicích.

VIDEO: Rybáři loví rybník Berzuč v Jistebníku.

Video
Video se připravuje ...

Rybáři loví rybník Berzuč v Jistebníku. Karel Janeček