Je komplet obydlený. Dokonce si ho obhlížely divoké kachny, které se na rybníku objevily poprvé. To není všechno. Ostrov přispěl k rozmnožení candátů. „Vylovili jsme téměř dva tisíce kusů této ušlechtilé ryby a tisícovku jsme vysadili do Těrlické přehrady,“ řekl rybář Libor Kocinec.

Podle něj přehrady stárnou, zanášejí se bahnem, což přispívá k rozmnožování plotic, perlínů a cejnů. Jejich enormní počty pak zhoršují kvalitu vody. „Draví candáti se naopak plevelnou rybou živí a udržují tak ve vodě rovnováhu,“ vysvětlil.

Užitečný ve všech směrech

Při stavbě ostrova rybáři obalili celou konstrukci plastových trubek geotextilií, na níž nasypali zeminu a zasadili rostliny. Díky tomu se také stal útočištěm pro vodní ptáky i novým zdrojem potravy. Navíc na volné hladině vznikl stín, který zabránil nežádoucímu prohřívání vody a snížil úmrtnost ryb.

„Kořenový systém prorostl až pod vodní hladinu, kde vytvořil přirozené prostředí pro vodní hmyz, na kterém si pochutnávají drobné rybky,“ doplnil Kocinec. Stavba zároveň chrání druhy proti predátorům, kteří kolem areálu rybniční soustavy ve Stříteži žijí.

Proti sinicím

Rybáři se těší, že se ostrov stane navíc ideálním místem pro bezpečné zahnízdění ptáků. Za další plus považují fakt, že rostliny přijímají z rybníku fosforečnany a dusičnany uvolněné ze splaveného bahna z okolních polí a tím pomáhají v boji proti sinicím.

„Je úžasné, že vznikla nevšední symbióza mezi hutním podnikem, rybáři a vodou. Huť totiž Těrlickou přehradu využívá jako záložní zdroj pro chlazení hutních agregátů,“ doplnil ředitel Energetiky Třinec Petr Matuszek.

VIDEO: Přehrada Nové Heřminovny má povolení, stavět se začne v roce 2027.

Video
Video se připravuje ...

Přehrada Nové Heřminovny má povolení, stavět se začne v roce 2027. ŘSD

Fotogalerie
10 fotografií