„Chceme rybník ve spolupráci s odborníky z brněnské Mendelovy univerzity uměle zarybnit. Zřídili jsme ve městě rybářský spolek, rybáři se budou o rybník a okolí starat a dohlížet na něj, starat se o něj budou místní rybáři,“ řekl starosta Jakub Dobšík (Naše město Zbýšov). Rybaření bude povoleno, nikoliv však chovat ryby pro zisk.

Rybník je několik set metrů za městem blízko cesty ke staré cihelně. Původně město uvažovalo o zřízení dočišťovací nádrže za čistírnou odpadních vod, ale podle starosty je voda tak čistá, že už není co dočišťovat. Mohl tak vzniknout rybník, jehož hloubka bude u hráze 4,8 metru, rozlohu má zhruba hektar.

Altánek i molo

Napouštět se začal postupně v létě. Podle předpokladů měl být už nyní napuštěný, ale vzhledem k teplému a suchému počasí v září a teď v říjnu ještě necelá polovina objemu chybí. „Myslím, že na konci listopadu už bude napuštěný. Musíme nechat pod hrází minimální průtok,“ řekl starosta.

Terénní úpravy už jsou všechny hotové, na podzim se ještě budou vysazovat břehové porosty. „Udělali jsme také molo, aby byl rybník přístupný, altánek a okolo cestu, aby sem lidé mohli chodit na procházky,“ dodal Dobšík.

Koupání zakázané nebude, ale také zde nebude žádné zázemí ani speciální vstup do vody.

Na rybník čekali dlouho

První myšlenka na stavbu rybníka ve Zbýšově se objevila před 20 lety, ale návrh tehdy neprošel kvůli tomu, že rybník měl být v místech, kde jsou vrty pro pitnou vodu. Před devíti lety myšlenka znovu ožila a vedení města začalo hledat náhradní místo. Původně usilovala o rybník na Neslovickém potoku, ale nepodařilo se vyjednat výkup všech potřebných pozemků.

„Proto jsme navrhli současnou lokalitu, kde byly všechny pozemky města a využíváme přirozené strže nad potokem. Projekt byl složitější kvůli tomu, že se nacházíme na poddolovaném území, ale loni jsme začali se stavbou a po roce máme hotovo,“ vysvětlil Dobšík.

Město za stavbu zaplatilo téměř 10 milionů korun, 80 procent nákladů mohlo pokrýt z dotace od ministerstva zemědělství. „Jinak bychom si to dovolit nemohli,“ připustil starosta.

VIDEO: Vodní hospodář a bývalý basketbalista Jan Stehlík při výlovu rybníku Bezruč v Jistebníku.

Video
Video se připravuje ...

Vodní hospodář a bývalý basketbalista Jan Stehlík při výlovu rybníku Bezruč v Jistebníku. Karel Janeček

Fotogalerie
8 fotografií