Na Ondřejníku stával březový panáček jménem Lhotkoš, zvaný Ondra. „Časem se ale rozpadal, březové dřevo dlouhou životnost nemá. Bylo mi to líto, tak jsem s pomocí Pavla a Zdeňka Kubalových nechala vyrobit Ondru „juniora“. Později i panenku Hanku, podle čarodějnice, která dle pověsti na Ondřejníku žila,“ vypráví Daniela Holincová.

„Chtěla jsem na vrcholu něco, co by tam táhlo děti. Překvapilo mě i nadšení dospělých,“ dodala.

Jako její děti

Nadšenkyně panáčkům zařídila kromě výroby také vynesení na vrchol, lakovala je, aby dřevo vydrželo, dokonce je šatila a dostala je do propagačních materiálů o Ondřejníku, včetně turistických známek a vizitek. „Zdobila jsem je šálami a na tuto zimu jim nachystala nové módní doplňky...“ líčila Holincová.

„Dala jsem do nich duši, byli jako mé děti. Samozřejmě mě to vše stálo čas i nějakou tu korunku,“ podotkla.

„Únosce“ tahal 30 kilo

Začátkem října přišel šok. Daniele Holincové začaly chodit zprávy a dotazy, co se s Ondrou a Hankou stalo. Zmizeli jako pára nad hrncem! S nimi i dřevěná schránka na vrcholový deník, dřevěné lyže a logo Ondřejníku. Dokonce i lavička, na které panáčci seděli. Ti přitom váží dobrých 30 kilo.

„Oplakala jsem to jako malá holka,“ přiznala turistka. Lidé jí vyjadřují podporu a pátrají spolu s ní a spoluautory Kubalovými po pachateli.

„Pokud je nevrátí, rozhodli jsme se, že se do všeho pustíme znovu, protože ten úsměv a štěstí v dětských očích za to stojí,“ uzavřela Daniela Holincová.

VIDEO: Tipy na výlety v Moravskoslezském kraji.

Video
Video se připravuje ...

Tipy na zimní výlety v Moravskoslezském kraji Videohub

Fotogalerie
16 fotografií