Trefa. Odpoledne ji začalo bolet celé tělo, proto vytáhla test. „Dvě čárky naskočily hned,“ dodala. Žena před třemi roky prodělala první variantu nemoci, která se projevovala právě ztrátou chuti a čichu. Jenže další zmutované viry už tyto projevy neměly.

Podobně je na tom Barbora (36) z Opavska, i ona měla první variantu a teď ji má znova. „Jak si to mám vysvětlit, kde se vzal zase ten původní vir, který tehdy údajně zmutoval v další a další verzi? Nebo jen my, co jsme ho měli, budeme mít takové příznaky opakovaně?,“ ptala se.

Smysly se vracely dlouho

Obě ženy to štve, protože dva důležité smysly chyběly oběma po prvním onemocnění hodně dlouho. „Chuť se mi tehdy vrátila až po půl roce a čich dodnes není stoprocentní,“ zlobí se paní Irena, která byla teď šťastná, že zase vnímá vůni lesa, jídla, že si opět může koupit parfém.

Málo dat

Podle Kristýny Dolejšové z ostravského Zdravotního ústavu je covid onemocnění typické tím, že jeho příznaky jsou neobyčejně pestré. Kromě toho v populaci cirkulují paralelně s novějšími i starší varianty viru.

„Ze syndromů několika pacientů nelze vyvozovat žádné závěry o aktuální virologické situaci. Ty umožňuje jen laboratorní diagnostika a práce s většími soubory dat,“ uvedla Dolejšová.

Mutace sice ovlivní genom viru, ale vlastnosti viru se pro člověka nijak zásadně nezmění.

VIDEO: Covid je už jen běžný vir. Žádná omezení a izolace, slibuje ministr Válek.

Video
Video se připravuje ...

Covid je už jen běžný vir. Žádná omezení a izolace, slibuje Válek ČTK/Blesk

Fotogalerie
3 fotografie