Oba hráli na varhany, byli kamarádi. Jaroslavovi (21) to ale nestačilo. Začal na Josefa pomýšlet i jako na objekt své sexuální touhy. Mladší z varhaníků ale jeho city neopětoval. To Jarek těžce nesl. Když tě nebudu mít já, tak nikdo, řekl si. Rozhodl se Josefa zavraždit!

Vloni 30. listopadu napsal Jožkovi sms z cizího telefonu. „Vydával se za opraváře a ohlašoval se k promazání motoru varhan. To byla ale jen záminka, aby se k němu dostal blíže,“ řekl pro Blesk.cz žalobce Vít Legerský.

Nožem do srdce

Jožko byl velmi nadaný varhaník, do kostela chodil cvičit a měl do něj přístup kdykoliv. Jarek na něj číhal na parkovišti. Nasadil si rukavice a v tašce si nesl nuž s čepelí dlouhou 14,5 centimetrů. „Inspirován byl televizními Příběhy 1. oddělení. Překvapeného poškozeného poté mocně bodnul do hrudníku,“ popisoval Legerský.

Rána do srdce mířila přesně. Jožko přesto stihl ještě vyběhnout na kůr, kde upadl a pod křížem s Ježíšem umíral. Vrah nad ním ale neměl slitování, doběhl za ním a do umírajícího ještě desetkrát bodl! „Už první rána byla smrtelná,“ uvedl žalobce.

U soudu byl netečný

Soud akceptoval návrh žalobce Legerského a poslal zhrzeného vraha Jaroslava Fuksu do vězení se zvýšenou ostrahou na 15,5 roku. Na náhradě škody má zaplatit pozůstalým 8,1 milionu.

Video
Video se připravuje ...

Obžalovaný Jaroslav Fuksa (21) za chladnokrevnou vraždu kamaráda Josefa (†18) z Bašky na Frýdecko-Místecku dostal trest 15,5 roku vězení. Karel Janeček

Během soudního řízení neprojevil vrah žádné emoce a dotazy soudu zodpovídal jen krátce: „Ano, ano, jo, rozumím,“ když se ho soudce ptal, zda rozumí, co se řeší a jakého zločinu se dopustil.

„Omlouvám se rodině, že jsem jim způsobil bolest. Nikdy bych už neudělal takovou věc,“ kál se až v závěru řízení. Nakolik bylo jeho pokání upřímné, ví však zřejmě jen on sám.

Bude chybět navždy

Otřesná vražda otřásla krátce před Vánoci Baškou i sousedními obcemi. Josef, nejstarší ze čtyř sourozenců, byl velmi oblíbený a nadaný mládenec. Měl před maturitou, pak chtěl studovat pedagogiku a konzervatoř. K varhanám, které tak miloval, se dostal přes hru na klavír a cimbál.

„Josef byl skromný, nadaný a chytrý kluk. Byl také velkým vzorem svým sourozencům. Žádný trest pro rodinu nebude dostatečný za takto závažnou životní újmu, kdy přišel o život teprve osmnáctiletý kluk,“ prohlásil u soudu zmocněnec poškozených.

Fotogalerie
39 fotografií