„Přelétával z mojí ženy na mě a naopak, nasával nás sosáčkem a evidentně byl spokojen,“ líčil pan Jiří s tím, že chováním krásného motýla byli zaskočeni. „Možná jsme se ženou díky svému Květinářství u hřbitova už tak nasáklí flórou, že motýl neodolal,“ přemítali.

Nejvíc se mu prý líbilo nasávat ruce, které byly od banánu, bublaniny, jahod a borůvek. „Myslím, že tak kvalitní oběd dlouho neměl,“ dodal se smíchem Krutílek. Podle něj by se motýl klidně mazlil dál, ale oni už se potřebovali vrátit k práci, tak se s ním rozloučili. „Třeba se ještě někdy zastaví,“ podotkli pobaveně.

Víc než nektar

Podle entomologa Lukáše Spitzera se takto někteří motýli a zvláště batolci projevují často. „Oni vyžadují ke svému životu i jiné živiny, než jen nektar z rostlin. Ten obsahuje málo dusíkatých sloučenin, které potřebují k dozrávání vajíček a spermií,“ vysvětlil Spitzer.

Proto se motýli při jejich hledání obracejí jinam. „Spousta z nich třeba saje bláto nebo hlínu u kaluží. Pot je vlastně směs rozličných chemických látek rozpuštěných ve vodě,“ popsal entomolog s tím, že batolec si k manželům přiletěl chybějící živiny doplnit.

Sají i mršiny a výkaly

Batolci také létají „osávat“ mršiny a výkaly. „Traduje se, že profesor z Univerzity Karlovy demonstroval zvyky motýlů tím, že strčil prst do výkalů, zvedl ho nad hlavu a čekal. Za chvíli mu na prst přiletěl batolec, spokojeně si sedl a začal sát,“ dodal Spitzer.

Batolec duhový patří do čeledi babočkovitých. Tento denní motýl je nápadný svým zbarvením a zajímavý díky tomu, že podle úhlu dopadu slunečního světla se barva jeho křídel mění z hnědé přes fialovou až na jasně kovově modrou a zpět.

VIDEO: Unikátní motýli.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní motýli Jana Gartnerová

Fotogalerie
7 fotografií