„Nálezy pak hlásíme dotyčnému zemědělci. Zažil jsem, že čejka nejen urputně útočila na samotný traktor, ale ani se nehnula, když ji vzal mezi kola,“ uvedl Křenek s tím, že existuje tzv. čejčí databáze, kam může objevené hnízdo zapsat i veřejnost.

Zmizelo jich 90 procent

Čejky podle Křenka spoléhají na své ochranné zbarvení, což jim je u zemědělské techniky k ničemu. Celá snůška tak může skončit pod koly traktorů.

„Kdysi byly v Moravskoslezském kraji běžné, za 20 let jich však ubylo téměř 90 procent,“ řekl Křenek. Proto ho těší, že se někteří zemědělci sami naučili hnízda vyhledávat a objíždět. Třeba na Jablunkovsku podnik Netis, dále Agricoop Třinec nebo hospodář Roman Jalowiczorz a další.

Video
Video se připravuje ...

Čejka kvůli mizejícím mokřadům hnízdí uprostřed polí. Vajíčka urputně brání i před traktory. Lukáš Pich

Díky dobrovolníkům a vstřícným zemědělcům se každoročně podaří na území Moravskoslezského kraje ochránit kolem dvaceti až třiceti hnízd. Unikátní záběr ze života čejky natočil Lukáš Pich.

Likviduje je i zástavba

Čejka chocholatá původně hnízdila na vlhkých a podmáčených loukách nebo pastvinách, které se rozoraly a proměnily na pole. Opeřenci nezbylo, než se tam přestěhovat, čímž dostala její populace pořádnou ránu v podobě polních prací. 

„Aby toho nebylo málo, čejku z řady míst vytlačuje rychlé zastavování krajiny. Například v Bystřici na Frýdecko-Místecku zanikly dvě lokality výstavbou obchvatu, v Českém Těšíně mizí další pod průmyslovou zónou, v ohrožení výstavbou je také oblast mezi Horními a Dolními Tošanovicemi,“ dodal Křenek.

Fotogalerie
10 fotografií