Je pět hodin ráno a Stanislava Dubská (46) se v Antošovicích u Ostravy chystá na kapry. Poprvé nahodí, ani nestihne dát prut do stojanu, když jí ho něco začne rvát z ruky.

„Megakapr, napadlo mě, dokud se z vody nevynoří ryba jako ponorka. Panikařím. To je sumec, křičela jsem,“ líčí žena. Na pomoc jí okamžitě přiskakuje švagr Martin Buday (47), partner Michal Matušík (41) a začíná boj.

Půlhodinový boj

„Šílený adrenalin. Přes půl hodiny jsme s ním zápasili ze všech sil a modlili se, aby to náčiní, určené na kapry, vydrželo,“ popisuje Stanislava, která chytá ryby čtyři roky. Až se macek unavil, do podběráku ho museli namotat. Jeho věk pak odhadli na 20 až 30 let.

„Maso ze sumce vyudíme a naděláme i nějaké karbanátky. Babička chtěla hlavu vypreparovat, ale pak zjistila, že je to příliš složité,“ dodává úspěšná lovkyně.

Pikantní na celém příběhu je to, že stejný sumec se chytil před pěti dny na udici její dcery Barbory (10). Tehdy se mu ale podařilo vlasec urvat. „Ještě měl v tlamě náš háček, poznali jsme ho,“ smála se raritní rybářka. Ostatně ryby chytá i její syn Stanislav.

Loni o fous větší

Před rokem se podobný, byť trochu kapitálnější úlovek podařil dvěma rybářům na přehradě Olešná ve Frýdku-Místku. Sumec Martina Fryče z Hladkých Životic a Vítězslava Dudy z Ostravy měřil 2,31 metru, vážil 81 kilogramů a byl zhruba 50 let starý.

Sumčí tlučení

Na sumce se chodí v noci, za soumraku či za svítání, ideálně, když je dusno a před deštěm. O jeho přítomnosti ve vodě svědčí tlučení. Zvuk, který se odráží od hladiny, jak obří tělo útočí na rybky.

Jelikož je velmi ostražitý, musí být všichni na břehu v absolutním tichu. I světlo od cigarety způsobí, že dravec odplave jinam. Sumčí maso je podle rybářů nejlepší uzené, jinak je docela tučné.

Čerstvý rekord

Podle rybářského časopisu sumčí světový rekord si nedávno připsal italský borec. Z řeky vytáhl 2,85 metru dlouhý kolos letos v červnu. Těsně před ním se kolegovi z Německa podařilo ulovit dravce jen o čtyři cm kratšího.

VIDEO: Výlovy rybníků jsou velká podívaná.

Video
Video se připravuje ...

Rybáři loví rybník Berzuč v Jistebníku. Karel Janeček

Fotogalerie
6 fotografií