Martinu (21) po vášnivé noci začal trápit výtok, pálení při močení a měla oteklé sliznice. Dnes už ví, že se měla chránit nejen prášky proti početí.

„Jsem hloupá, že jsem spala s  klukem, kterého jsem viděla poprvé a zřejmě též naposledy. Vyrážku jsem dostala, po vyšetření bylo jasné, že jsem se nakazila pohlavní chorobou,“ svěřila se slečna, která ze studu nechce zveřejnit plnou identitu. Hezounovi, s nímž spala, vzkazuje: „Běž se taky vyšetřit!“

Stydí se

K přenosu pohlavní nemoci stačil jediný nechráněný sex. „Přibyl počet případů kapavky i syfilidy,“ potvrdila vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě, odbornice Hana Bílková Fránková.

Telefonáty s dotazy na diagnostiku možné nákazy vyřizují v laboratoři klinické mikrobiologie téměř denně. „Lidé po nás chtějí vyšetření, ptají se, zda mohou přijít rovnou na odběr tak, aby nemuseli ke svému lékaři. Zkrátka se buďto stydí, anebo se jen chtějí ujistit, jestli se skutečně nenakazili,“ dodává lékařka.

Už ani HIV není strašák

Jak dodala, i možná nákaza virem HIV přestala být pro lidi »strašákem«. „Mnozí se nebojí rizikového sexu, ani se nechrání. Mají dojem, že nemusí, když přece existuje účinná léčba,“ uvedla Fránková.

Některá pohlavně přenosná onemocnění se hlásí po několika dnech od rizikového styku, některá teprve v horizontu týdnů od nákazy. Neléčená kapavka může u mužů, ale i žen způsobit neplodnost. Nejčastěji se vyskytuje u lidí mezi 15 až 39 lety.

Kapavka s hnisavým zánětem

Kapavka patří mezi celosvětově nejrozšířenější pohlavně přenosné nemoci. Projevuje se hnisavým zánětem urogenitálního traktu, konečníku, hrtanu nebo očí. V některých případech se může infekce rozšířit do celého organismu, způsobovat artritidu a dermatitidu.

„Člověk by měl sledovat výtok, bolesti v podbřišku, pálení při močení. A pokud ví, že měl nechráněný sex s náhodnou osobou, měl by se nechat vyšetřit vždy bez výjimky,“ varuje Fránková.

VIDEO: Sexuálně přenosné choroby: MUDr. Štěpán Machač.

Video
Video se připravuje ...

Sexuálně přenosné choroby: MUDr. Štěpán Machač Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
6 fotografií