Při povodních v roce 1997 vznikly v oblasti obrovské škody na komunikacích i na vodních stavbách. Tehdy se přelily říční hráze na řece Opavě mezi Děhylovem a Jilešovicemi a voda se propojila s Hlučínským jezerem.

Práce, které zvýšily ochranu před povodněmi, ale začaly až v roce 2020 a skončily letos v červnu. „V současné době vodohospodáři připravují k podání příslušnému vodoprávnímu úřadu aktualizaci záplavového území řeky Opavy v prostoru Hlučínského jezera, která reaguje na nyní dokončené protipovodňové opatření a umožní další rozvoj tohoto území,“ mluvčí vodohospodářů Šárka Vlčková.

Kromě nejrůznějších zpevnění, vybudování bariér a dalších opatření proti velké vodě, byl potaven i nový most přes řeku Opavu a dvě lávky pro pěší s dostatečným převýšením nad hladinou řeky.

„Mohu konstatovat, že byl splněn jeden z hlavních účelů stavby, a to zajištění protipovodňové ochrany. Máme připraveny podklady k předání na příslušný vodoprávní úřad k následnému vyčlenění této lokality z aktivní zóny záplavového území, aby byl umožněn další rozvoj tohoto rekreačního území,“ potvrdil vedoucí provozního odboru státního podniku Povodí Odry Tomáš Skokan.

VIDEO: Nejkrásnější česká přírodní koupaliště.

Video
Video se připravuje ...

Nejkrásnější česká přírodní koupaliště Videohub