Krvavý zločin se stal minulý čtvrtek nad ránem ve zchátralé bývalé kavárně na Olomoucké ulici. Obývají ji lidé bez domova a v osudnou dobu tu přespal i pár bezdomovců z Novojičínska. Sem zamířili opilí mladíci uskutečnit svůj zvrhlý plán.

Na nic netušící oběť útočníci narazili na schodišti kousek pod nejvyšším patrem. Muž (41) utrpěl několik bodných ran, bránil se a pomohla mu i jeho družka (36). Pak útočníci zmizeli. Trvalo to pár sekund. Na schodech zůstaly krvavé stopy vedoucí do vyššího patra.

Lehčí zranění

Žena vyvázla kupodivu jen s oděrkami a lehkými říznutími. „Muže sanitka ho převezla do nemocnice. Je mimo ohrožení života,“ řekl kriminalista Martin Lichý.

„Viděla jsem páskami obehnanou budovu, policejní auta a nějakou ženu sedící u stromu,“ popsala situaci na místě kolemjdoucí žena. Šlo zřejmě právě o partnerku oběti, ta kriminalistům peklo do detailu popsala. Ještě týž večer byli oba mladíci dopadeni. „Na staršího byla uvalena vazba,“ dodal Lichý.

Mladší prý neútočil

Zatímco hlavní aktér, starší mladík z dvojice, je obviněn z vraždy ve stadiu pokusu a hrozí mu 12 až 20 let vězení, druhý je viněn „jen“ za neoznámení trestného činu, za což jsou až tři roky.

„Aktivně se na útoku nepodílel, staršího obviněného měl slovně od útoku zrazovat,“ vysvětlila policistka Pavla Jiroušková. Mladík se však po útoku zdekoval spolu se starším kumpánem a dopadení se chtěli vyhnout.

Extrémisté to nebyli

Oba útočníci údajně patří do jisté velké party po ulicích zevlující opavské mládeže. „Nepatří k žádné extremistické skupině, nevyznávají žádnou konkrétní ideologii,“ podotkl policista Martin Lichý. Ani jeden z mladíků neměl před útokem žádný škraloup, a to ani na úrovni přestupků.

VIDEO: Bezdomovec zachránil mladíkovi život.

Video
Video se připravuje ...

Bezdomovec zachránil mladíkovi život. (23. ledna 2023) Městská policie Praha

Fotogalerie
9 fotografií