V nominaci 93 alejí a stromořadí ze všech 14 krajů v České republice nebylo v klání Spolku Arnika ani trošku snadné zvítězit. „Na prvním místě se umístil Moravskoslezský kraj s Lipovou alejí na Uhlířském vrchu s počtem hlasů 1041,“ řekla patronka ankety a herečka Petra Vojtková.

Bruntálská dominanta si vytvořila od začátku notný náskok před ostatními soutěžícími. „V průběhu soutěže jsem sledovala, jak si bruntálští nadšeně sbírali hlasy a je vidět, že to jejich zanícení stálo za to!“ pochválila nominující vítěze.

Alej na sopce

Jak dodávala, jde o vůbec první alej v soutěži, která vévodí sopce. Uhlířský vrch nad Bruntálem opravdu patří k nejmladším sopkám v České republice. Tam, kde byl kdysi kráter, tyčí se v nadmořské výšce 672 metrů nad mořem velký barokní kostel Panny Marie Pomocné.

Samotnou vítěznou lipovou alej osázeli předci v 18. století. Aktuálně je stezka ke kostelu 262 stromy ve čtyřech řadách. Lípy tady prolíná patnáct zastavení Křížové cesty, jejíž autor je stejně jako u betlémů v  Bruntále a Mohelnici řezbář František Nedomlel.

Stříbro na jih Moravy

Kdo si udělá na Uhlířský vrch procházku, ten spatří jako na dlani Bruntál, Moravskoslezský Kočov nebo Jeseníky. Na druhém místě se v soutěži Alej roku 2022 hlasy 435 příznivců umístila Maloměřická lipová alej na bývalém hřbitově v Jihomoravském kraji.

Třetí je javorová alej ke kapli Důlního neštěstí v r. 1894 (i ta je z Moravskoslezského kraje), je připomínkou největšího důlního neštěstí v ostravsko-karvinském revíru.

Čtvrté místo patří Městské aleji ve Svatoplukově ulici v Prostějově (Olomoucký kraj). Na 5. místě se umístila památná Alej Lipky v Telči, dlouhá 1400 metrů, která je velmi oblíbeným výletním místem (Kraj Vysočina).

VIDEO: V Bukovanech u Kyjova vzniká Alej českých panovníků.

Video
Video se připravuje ...

V Bukovanech u Kyjova vzniká Alej českých panovníků Hynek Zdeněk

Fotogalerie
9 fotografií