Chtěli uspět a uspěli jako tým, ale Richard Svačina (25) ze stanice Ostrava-Přívoz a Daniel Klvaňa (23) s Janem Vyvialem (27) ze stanice Ostrava-Poruba brali medaile i jako jednotlivci. Klvaňa vyhrál výstup na cvičnou věž, Svačina zase běh na 100 metrů s překážkami, přičemž Klvaňa s Vyvialem skončili hned za ním.

Prvenství hasiči brali i v týmové štafetě, nepovedl se jim jen požární útok, kde skončili čtvrtí. „Což je celkem ironie, protože na ten jsme trénovali snad nejvíce,“ pokrčil rameny Richard Svačina.

Trénují v práci i doma

Požární sport je pro profíky naprostou vášní a vyplňuje takřka většinu jejich volného času.

„V práci máme vyhrazený čas na individuální fyzickou přípravu, třeba v posilovně, samozřejmě každou směnu trénujeme i hasičské úkony, ale trénovat je nutné i doma. Já třeba trénuji desetkrát až dvanáctkrát do týdne,“ řekl Jan Vyvial.

„Honza je opravdu dříč. Já trénuji šestkrát až osmkrát, asi mám shůry daný nějaký talent. K tréninku máme třeba i vlastní hadice a rozdělovače,“ doplnil Klvaňa.

Zásahy naostro? Fyzička pomáhá

Nabušení hasiči při ostrých zásazích rychle poznají, jak se jim získaná kondice hodí. „Byli jsme například pomáhat při nedávných požárech v Řecku, nachodili jsme tam mraky kilometrů. Někteří už skoro padali „na hubu“. No… já nepadal,“ říká na rovinu Vyvial.

„Když hoří v paneláku v sedmém patře, není pro nás problém to rychle vyběhnout. A při takových zásazích je cenná každá sekunda,“ dodal Klvaňa. 

Kamarádství stranou

Domácí šampionát je pro hasiče prestižní záležitostí. „My tři jsme všichni v české hasičské reprezentaci, kde potkáváme třeba kluky z Hradce Králové. Jsme kamarádi, ale při závodech je to vyhecované, vždy chceme vyhrát,“ líčil Richard Svačina.

V čem tkví tedy kouzlo úspěšných Ostravanů? „Jsou tu super podmínky k tréninku, jsou tady vynikající sportovci a lezci. Já zprvu působil z Karviné, Dan dojíždí do Ostravy ze Zlínska, ale chtěli jsme fungovat tady,“ vysvětlil Jan Vyvial.

„Když to přirovnám k fotbalu, je to jako, když někdo ze Zlína přestoupí do Baníku,“ uzavřel Daniel Klvaňa.

VIDEO: Hasičská soutěž v Plzni – Nejtvrdší hasič přežívá.

Fotogalerie
16 fotografií