V Karviné slouží patnáctým rokem. Prakticky denně trénuje na ostré zásahy u požárů, nebo u dopravních nehod. Protože je i lezec, je připraven pomáhat i lidem z komínů, lanovek, kanálů nebo dolů. Svůj um proměnil v titul mistr Česka v disciplínách TFA - Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije. Zvítězil ve věkové kategorii od 35 do 44 let.

„Vyplatí se pilně trénovat. Rozhodují maličkosti, i momentální forma. Jde se až na dno fyzických sil a roli hraje i psychika,“ říká Jaroslav Hanzel.

Náročnou soutěž absolvují hasiči v zásahové obuvi, v mundůru, s helmou i dýchacím přístrojem. „Jsme na ni zvyklí z ostrých zásahů. Máme na sobě dvacet kilo,“ uvedl Hanzel. Čas strávený tréninkem se poté snaží vynahradit rodině, která ho podporuje, a také jej doprovází na závody.

Video
Video se připravuje ...

Nejtvrdší hasič Česka slouží v Karviné. „Rozhodují maličkosti,“ říká Karel Janeček, Blesk

Patří mezi ty hrdiny, kteří nejsou vidět. Pamatuje si smrtelné dopravní nehody i požáry. „Vždy je to boj o čas. Když se podaří lidem pomoct, zachránit je a vidět, že se jim daří, to je takové pohlazení po duši. Potvrzení, že svou práci děláme správně,“ dodává.

Soutěž TFA má čtyři disciplíny

Hasiči absolvovali v kompletním zásahovém oděvu pohybové, silové a překážkové disciplíny na samostatně měřených úsecích. Hasiči musí: Zapojit proudnici, sestavit žebříky na sebe a vylézt po nich do druhého patra, bít kladivem do boxu, nosit barel o váze 20 kg a odtáhnout 80 kg vážící figurínu na vzdálenost 60 metrů. Nakonec jako „zlatý hřeb“ soutěže vyběhli hasiči na věž plzeňského kostela sv. Bartoloměje.

Družstvo bralo bronz

Jaroslav Hanzel v Plzni urval výhru, karvinský tým v nabité konkurenci vybojoval bronzovou příčku. „I dík podpoře ředitele územního odboru Ivo Pietera a velitele stanice Mariana Mrózka. Podporou je i obec Písečná u Jablunkova, kde žiji,“ říká Hanzel.