„Na záběrech jsou vidět nejméně dvě vlčata, asi tak tři měsíce stará,“ řekl Jiří Labuda z Hnutí Duha. Rodičovský pár se podle něj nyní nachází v obtížném období, kdy musí potomky uživit.

„Přirozeně proto vyhledává nejsnáze dostupnou potravu. Rozumíme frustraci pastevců, kteří své chovy již zabezpečili, a přesto u nich došlo ke škodám. Bohužel žádné opatření není stoprocentní,“ dodal Labuda.

„Chápeme vaši frustraci, napsalo Hnutí Duha. Chybí mu jakákoliv sebereflexe. Vlci mají přece mladé, a tak musíme chápat, že pro ně loví blbé ovce. Že mají ovečky taky své rodiny – jehňata, které vlci ničí, je pro ně jen otázka finanční kompenzace, kterou platí stát,“ uvedl v reakci rozhořčeně hospodář Tomáš Havrlant.

Mohou za to i pytláci

Není vyloučeno, že k obrovskému nárůstu útoků na ovce přispěli i pytláci. „V posledních letech se ve Slezských Beskydech mluví o pytláctví, a navíc v posledním roce vlků postupně ubylo. Teritorium původní upytlačené smečky tak mohla zabrat nová,“ tipl se přírodovědec Tomáš Krajča z Petrovic u Karviné, který se chováním šelem dlouhodobě zabývá.

Video
Video se připravuje ...

Vlčí smečka ve Slezských Beskydech je postrachem místních farmářů. Hnutí DUHA

Právě o této smečce spekulují místní i hospodáři, že na Jablunkovsko přišla z Polska, kde ji někdo vypustil ze zajetí, protože ztratila plachost a nebojí se lidí. Odkud se vzala, by měly prokázat výsledky DNA vlků odebrané ze zabitých ovcí.

„Říká se, že v každé smečce funguje alfa samec a samice. Vzniklo to pozorováním uměle vytvořených smeček z dospělých jedinců v zoologických zahradách, ale není to tak. Smečku tvoří matka, otec, mláďata rok stará a letos narozená,“ vysvětlil Krajča.

Chovají se standardně

Podle přírodovědce se však smečka nechová nijak atypicky. Obce, kde operuje, mají roztroušenou zástavbu, jsou prorostlé remízky, řeka houštím, to všechno jí umožňuje se dobře skrýt.

 „Mezi domy v noci prochází běžně lišky, srnčí, tak se nedivme, že i vlci. Většinou k večeru nebo v noci, což znamená, že se chtějí vyhnout lidem,“ poznamenal Krajča.

Hrozí útoky na člověka?

Ten pomáhá ochráncům přírody hledat nějaký kompromis, řešení, jak šelmám zabránit překonávat ohradníky. „Odstřel je až na posledním místě a rozhoduje o něm komise,“ konstatoval. 

Smečka se pohybuje jak na české, tak na polské straně. „Obavy ze střetu s lidmi nebo napadení člověka nejsou namístě. K žádnému případu v České republice v posledních desítkách let nedošlo a ani na Slovensku, kde je koncentrace vlků vyšší než u nás,“ doplnil Labuda.

Poslední vlk má pomník

Od 12. století, kdy se Beskydy začaly osídlovat, lidé vlky vybíjeli. V roce 1914 František Jež u Hrčavy zastřelil posledního vlka na území Moravy a Čech. V posledních letech k nám postupně doputovala karpatská populace vlků z Polska a Slovenska. Nejdříve jen procházeli, pak se usadili.

„Spor člověk versus vlk není nic nového,“ podotkl Krajča, pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny. Vlk je státem chráněné zvíře.

Fotogalerie
24 fotografií