Cesta k její práci byla vlastně docela jednoduchá. Na střední škole se dostala ke skupině neslyšících lidí, kde potkala i přátele z dětství. „Tehdy jsem znakovou řeč neovládala. Trávila jsem s nimi každý den, dívala se, jak komunikují. Naučili mě vše, co dnes umím,“ líčí Amber Galloway.

Se svými přáteli se Amber, která má vadu sluchu, ale neslyšící není, potkávala i doma, znakovali společně texty písní oblíbených kapel. „Řekla jsem si, že by nebylo špatné je takto zpřístupnit dalším neslyšícím lidem. Tak jsem to začala dělat,“ dodala.

Chce bořit bariéry

Tlumočení ženu úplně pohltilo. „Je to moje vášeň. Jsem ráda, že mohu celému světu ukázat, že neslyšící a nedoslýchaví jsou tu s námi, chodí na kulturu, chodí na koncerty a také si je mohou patřičně užít,“ vysvětlila Američanka.

Svou práci tak Amber Galloway bere i jako poslání. „Chci co nejvíce přispět k boření bariér mezi slyšícími a neslyšícími lidmi,“ podotkla.

Unikátní styl

Mezi klasickým znakovým jazykem a uměleckým vidí velké rozdíly. V uměleckém pojetí je kladen důraz na znaky, výraz ve tváři, pohyby celého těla a hlavně rytmiku. „Musíte cítit rytmus a propojit ho s pohybem. Důležité je také pochopit umělce, jejich texty a to, co chtějí předat publiku,“ popsala Amber.

Tlumočnice popsala i svůj unikátní styl. „Moje vystoupení není jen o předání textů kapel. Naučila jsem se od neslyšících, jak vyjadřují zvuky pomocí specifických pohybů. Ty jsem si převedla na hudební nástroje,“ usmála se. Neslyšící fandové si tak užijí i „zvuku“ trubky či kytarového sóla.

Speciální spolupráce

Američanka není v Evropě na žádném turné, organizátoři Colours of Ostrava s ní domluvili spolupráci speciálně pro tuto akci.

„Máme v plánu udělat čtyři koncerty. Jsem tady už podruhé a musím říct, že ten festival je úžasný, zasazení v tom industriálním prostředí z něj dělá unikát,“ řekla s tím, že si chce užít každou minutu festivalu.

„Zapojit smysly, cítit vůně, užít si chutě. Miluji to tady,“ uzavřela Amber Gallowayová.

VIDEO: The Cure vystoupili na festivalu v roce 2019.

Fotogalerie
33 fotografií