Majestátní orel skalní, rak říční či početná bobří rodinka na horském výletě, to vše je letos k vidění. „Na sochy padlo 90 tun písku. Na počátku jsme si pomohli technikou. Na základech s námi pracovaly bagříky,“ řekl řezbář a sochař Václav Lemon (41).

„Pak už jsme se ale nevyhmuli lopatám,“ usmál se sochař. S přibývajícím časem brali autoři do rukou stále jemnější nástroje, ke konci už to byla hlavně řezbářská dlátka. Po dokončení ještě přijde na řadu speciální penetrační postřik, po kterém díla ztuhnou.

Bolavá záda

Dokončit sochy je pořádná makačka. „Musím říct, že už mě berou záda. Přece jen jsou to asi tři dny čistého času práce. Ale pokud přeje počasí a svítí sluníčko, jde to dobře. Pršelo nám jen v pondělí, když jsme začínali,“ podotkl Václav Lemon.

Jeho majstrštykem je třímetrový monument obsahující v sobě 10 zvířat, z toho pět přísně chráněných. Pro návštěvníky to bude tak trochu výzva je všechny v soše najít. „Prozradím, že tam najdou třeba lišku či čápa černého,“ uzavřel sochař.

Zboří je až první sníh

Jak dlouho budou sochy k vidění, bude záležet hlavně na počasí. Odolnost soch vůči němu je ale nečekaně vysoká. „V předešlých dvou ročnících vydržely až do prvních vloček,“ uvedla Dita Korčák z pořadatelského spolku Happy Forest.

Parta sochařů, kteří letos "krotí" písek dovážený z vápencového lomu u Vítošova na Olomoucku, se dobře zná. „Dělali jsme spolu už na ledových sochách v zimě. Jsme všichni z Moravskoslezského kraje, potkáváme se pravidelně,“ řekl Václav Lemon.

Na sochy se můžete na Pustevnách podívat denně od 8 do 18 hodin, vstupné je dobrovolné a výtěžek bude tak jako v předchozích ročnících věnován na pomoc beskydské přírodě.

VIDEO: U zámku ve Slavkově u Brna se nedávno objevilo přes třicet živých soch, jen pávice se viditelně hýbala.

Video
Video se připravuje ...

U zámku ve Slavkově u Brna se objevilo přes třicet živých soch, jen pávice se viditelně hýbala. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
10 fotografií