„Nemohla jsem pacienty tak náhle opustit,“ řekla žena, která na klinice v Charkově ještě několik dní řešila různé gynekologické případy. Situace ve městě se ale zhoršovala. „Jedna raketa dopadla na zahradu naší chalupy. Zaryla se čtyři metry pod zem,“ líčila Hanna Nesteruková.

To už neváhala a se synem utekla. „Chtěla jsem ho ochránit. Většina mé rodiny zůstala. Co vím, tak se přesunuli alespoň co nejvíc na západ. Manžel působí u dobrovolnických oddílů,“ řekla lékařka.

Do podobného města

Po desítkách hodin v autě dorazila do Ostravy, kde již zůstala. „Je to menší město než Charkov, ale podobné. Průmyslové, ale se skvělým školstvím i zdravotnictvím,“ popsala své dojmy. Hannin syn (10) chodí v Ostravě na základní školu, do kolektivu se začlenil. Baví ho matematika a karate.

„Oslovila jsem kvůli práci vedení Městské nemocnice,“ dodala. Uspěla. „Pracuji jako kodérka, eviduji zdravotní úkony na gynekologicko-porodnickém oddělení. Jsem často na porodním sále. Doufám, že projdu aprobačním procesem, abych byla opět lékařkou. Kdoví, jak dlouho ještě bude trvat válka,“ uzavřela.

Potrvá to nejmíň rok

Cestou k tomu, aby Hanna Nesteruk opět pracovala jako lékařka, je vykonání aprobační zkoušky, ta má tři části. Písemná vyžaduje nejen znalost medicíny, ale i znalost českého zdravotnického práva.

Další částí je stáž na akreditovaném pracovišti. Až úspěšným složením ústní zkoušky je možno zařadit uchazeče na zdravotnickou pozici. Základem přitom je čeština. V ideálním případě proces trvá asi rok.

Od lékařů po zahradníky

V ostravské Městské nemocnici nyní pracuje 23 uprchlíků z Ukrajiny. Z nich jsou to čtyři lékaři, 10 sester a 9 technicko - hospodářských pracovníků, například kuchař, pomocníci v kuchyni, prádelská, zkušení zahradníci.

„S dalšími jednáme. Máme představu o asi 30 zaměstnaných utečencích z Ukrajiny,“ uvedla mluvčí Andrea Vojkovská.

Pomoc Ukrajincům

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Kompletní online

VIDEO: Serhej a Irina Božedajevovi z Kramtorsku utekli s třemi dětmi před válkou do Prahy.

Video
Video se připravuje ...

Serhej a Irina Božedajevovi z Kramtorsku utekli s třemi dětmi před válkou do Prahy. Blesk.cz

Fotogalerie
62 fotografií