„Jsou tady v několika skupinách, je to zhruba třicet lidí, ale už jsme museli řešit například likvidaci zařízení na ubytovně nebo třeba pořezané sedačky v dopravním prostředku. Jsou to lidé, kteří jsou velmi nepřizpůsobiví,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák pro idnes.cz. Podle něj to ale není problém jen severu Moravy.

Romové, kteří pochází z oblasti Užhorodu v ukrajinské Zakarpatské oblasti, jsou podle něj kočovné kmeny, jejich sociální návyky jsou nižší, než na co jsme u nás zvyklí.

Tato skupina lidí má podle hejtmana ukrajinské a maďarské občanství. „V případě, že mají maďarské občanství, tak nemají na nic nárok a musí si pomoci sami,“ konstatoval hejtman.

VIDEO: Zdevastovaná vesnice u Charkova. Nikdo nevěřil, že jsme přežili, říkají místní.

Video
Video se připravuje ...

Zdevastovaná vesnice u Charkova. Nikdo nevěřil, že jsme přežili, říkají místní Blesk TV, reuters

Nepřizpůsobiví uprchlíci jsou ve vyhrazené části přijímacího střediska v pavilonu na ostravském výstavišti Černá louka. Pokud svým jednáním způsobili trestný čin, bude se tím zabývat policie.

 
5:56
20. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Hlásíme se zpět s online reportáží o válečném dění na Ukrajině. 

Ukrajina v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Při ukrajinském dronovém útoku v západoruské Bělgorodské oblasti zemřeli dva lidé. Informoval o tom dnes podle agentury AFP gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Uvedl, že v důsledku útoku došlo k požáru obytného domu a zemřeli dva civilisté, a to muž a žena. 

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

Kompletní online
Fotogalerie
114 fotografií