„Už jedeme nepřetržitě 16 dní v kuse a padáme na hubu. Zvlášť včera jsme měli depku, když v televizi říkali, že to nejhorší teprve přijde,“ přiznal.

Byť spolu s ním utečencům pomáhají sportovci, zvyklí na extrémní podmínky, příběhy lidí a situace, kdy jeden autobus střídá druhý, se podepíše i na nich.

„Stále se mi vrací scéna z hranice, kde nastupovala maminka s osmiletým chlapcem a toho nešlo odtrhout od táty. Držel se ho kolem krku a strašně plakal. My, chlapi, jsme pak brečeli s ním,“ popsal horolezec.

Velký vděk

Sportovci Ukrajincům poskytují ve WoodAréně nocleh, jídlo, sprchy. Většina z nich se zdrží den dva a pak pokračuje vlakem dál. „Teď jsme ale odvezli na registraci do Ostravy 25 uprchlíků a ti tady chtějí zůstat. Budeme jim hledat bydlení,“ dodal Uher.

Video
Video se připravuje ...

Horolezci v Ostravici se starají o stovky uprchlíků. Jana Gartnerová

Ivan (65) a Táňa (63) jsou za skromný azyl neskonale vděční. „Máme lůžko, deku, jídlo, jsme v bezpečí,“ rozhlédli se po aréně manželé, kterým v Charkově vybombardovali domov. „Krčili jsme se v pokoji a dívali se, jak se část bytu zřítila,“ vylíčil Ivan okamžiky hrůzy.

Hradí to vše ze svého

Podle Libora uprchlíci svoje poděkování vyjádří tím, že jim pomohou v kuchyni či s úklidem. „Zatím jen jeden z nich se tady začal rozčilovat a ohánět lidskými právy. Ukázali jsme mu, že nádraží je odsud sto metrů a že může jít. Hned sklapl,“ podotkl Uher. 

Horolezci zatím téměř vše financují ze svého, nově mají transparentní účet ZDE, který jim pokryje alespoň energie, mýto a naftu. Budou proto vděční za každou pomoc, hlavně za to, když někdo uvaří třeba kotel zelňačky nebo guláše a přiveze.

16:15
24. 4. 2024

Komisařka ruského prezidenta pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová poprvé osobně jednala s ukrajinskou stranou o navrácení dětí, které zprostředkoval Katar. „Dnes jsme na schůzce projednali aktuální seznamy, na kterých pracujeme. Je na nich 29 dětí, které žijí v Rusku a pracujeme na jejich opětovném spojení s blízkými na Ukrajině. Požádala jsem také o pomoc při návratu do Ruska 19 dětí, které jsou na Ukrajině nebo z různých důvodů skončily v EU,“ uvedla podle agentury TASS.

Poděkovala Kataru za vytvoření prostoru pro dialog mezi Ruskem a Ukrajinou v zájmu dětí. „Poprvé jsme se díky katarskému zprostředkování setkali s ukrajinskou stranou ve formátu face-to-face,“ dodala dětská ombudsmanka.

15:47
24. 4. 2024

„Kybernetičtí specialisté SBU vyřazují nepřátelské sledovací systémy a zařízení elektronického boje na frontě,“ tweetuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). „Pomocí kamikaze dronů pravidelně ničí termální kamery a technické sledovací systémy Murom, Grenader a Pergam.“

14:52
24. 4. 2024

Ukrajina obdrží další systémy Patriot pro posílení své protivzdušné obrany, ujistil dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Reagoval tak podle agentury Unian na zprávy médií, že západní partneři vyvíjejí tlak na Řecko a Španělsko, aby se podělily o své „patrioty“ s Ukrajinou, čelící již déle než dva roky agresi Ruska a v poslední době především sílícím útokům na energetickou infrastrukturu.

Atény se chystají Ukrajině předat jednu a možná i dvě baterie patriotů ve verzi PAC-3, napsal řecký server Pronews s odvoláním na vládní zdroje, podle kterého má Řecko na oplátku obdržet blíže neupřesněné americké záruky vůči turecké hrozbě a finanční kompenzaci. Řecko vnímá Turecko jako hlavní ohrožení. Verze PAC-3 je schopna sestřelovat i balistické rakety.

„Mohu říci, že nové patrioty budou. A upřímně řečeno, je vedlejší, odkud k nám dorazí. Hlavně aby byly, a to co nejrychleji, protože jde o ochranu našich měst a lidí,“ zdůraznil Jermak. Na toto téma se podle kancléře jedná se zahraničními partnery doslova každý den, přičemž partneři nejednají pouze s Řeckem a Španělskem, ale i s mnoha dalšími státy. Nejvíce jednání se podle Jermaka vede s Američany. Patriot je totiž zbraň americké konstrukce a výroby a navíc na Američanech závisí mnohé. „Jsem přesvědčen, že velice brzy budeme mít dobré zprávy,“ dodal.

Kompletní online
Fotogalerie
72 fotografií