Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Fiala po setkání se Zelenským: Bojujete i za nás! „Silný projev podpory,“ ocenil prezident

Aktualizováno -
16. března 2022
08:10
Autor: mfk, ČTK, swp - 
15. března 2022
08:50

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý společně s premiéry Polska a Slovinska navštívil ostřelovaný Kyjev. Politici se poté setkali s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ukrajinská hlava státu výpravu ocenila, Zelenskyj uvedl, že je to silný projev podpory. „Naše země vám stojí po boku. Stojí vám po boku Evropa,“ komentoval Fiala návštěvu. Český premiér už je na cestě domů, nasadil při tom neprůstřelnou vestu a helmu.

První záběry ze setkání zveřejnil na svém Instagramu Zelenskyj před 22. hodinou večer. „Vaše návštěva Kyjeva v této těžké době pro Ukrajinu je silným znamením podpory. Velmi si toho vážíme,“ napsal ukrajinský prezident k příspěvku. Ve videu je vidět zřetelný záběr na Fialu.

První slova Fialy po příletu do Prahy sledujte živě od 12:30 zde.

Poté následovat brífink zúčastněných premiérů. „Jsem skutečně potěšen, že můžu být zde (...) Obdivuji váš odvážný boj,“ komentoval návštěvu Fiala.

Video  Jednání premiéra Fialy s ukrajinským prezidentem Zelenským  - reprofoto FB Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

„Je to důležitý moment se s vámi setkat. Vyjádři podporu vašemu boji, vaší zemi. Bojujete za svobodu a vaše životy. Ale my víme, že bojujete i za naše životy. Hlavní vzkaz této návštěvy je vyjádřit, že nejste sami. Naše země stojí za vámi, stejně jako Evropa,“ pokračoval český premiér směrem k Zelenskému.

Schůzku s ukrajinským prezidentem komentoval následně Fiala i na svém twitteru.

„Evropská unie musí dát Ukrajině kandidátský status. Musíme poskytnout všechny zbraně na obranu vašeho domova. Nikdy vás neopustíme. Bojujete za vaši bezpečnost, ale i za nás. Musíme vyjádřit obdiv k vašemu boji, jak ničíte ruskou armádu,“ řekl polský premiér Mateusz Morawiecki.

Navázal jeho kolega z Polska vicepremiér Jaroslaw Kaczyński: „Soucit nemůže být prázdné slovo. Musí to jít trochu dál. Obracím se na představitele NATO a evropských zemí. Rád bych hovořil k jejich svědomí a důslednosti. Pokud vyhlašujeme zásady a pravidla, musíme z nich činit závěry. Bylo přijato jedno pravidlo – je nezbytná mírová mise, která se bude schopna i bránit a bude působit na území Ukrajiny. Která bude směřovat k míru, humanitární pomoci, ale zároveň bude chráněna. To je něco, co celý demokratický svět potřebuje. Kyjev – to je vhodné místo. Nejde o slova uznání, solidarity, jde o činy. O odvahu, která často chybí.“

„Bráníte Evropu, vaši zemi. A něco, čemu říkáme základní evropské hodnoty. Právo každé země – být suverénní. Děláme vše možné, abychom vám pomohli i uprchlíkům. Je potřeba, aby Ukrajina byla schopná bránit vaše moře, vaše nebe. Evropská unie podporuje vaši suverenitu,“ řekl na brífinku po setkání slovinský premiér Janez Janša.

„Sjednotila se, i když to je složitý organismus. Ukrajina patří do Evropy. Budeme podporovat vaše členství v Evropské unii, abyste se stali členy co nejdříve. Chceme vás podpořit. A poslat vzkaz těm, co vás napadli – jste členy naší rodiny. Země, která brání evropské hodnoty, je právě Ukrajina,“ pokračoval.

07:10
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Piloti se katapultovali.

06:48
Dnes

Do vzduchu ráno znovu vzlétly polské stíhačky, informuje letectvo. K hranicím se přiblížily ruské střely. V poslední době jde o několikátý odobný incident.

06:30
Dnes

Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy, uvedl dnes bývalý americký prezident a republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb Donald Trump. V příspěvku na exprezidentově sociální síti Truth Social je podle agentury Reuters znatelný určitý posun v jeho dosavadním postoji, a to za situace, kdy má o víkendu americká Sněmovna reprezentantů hlasovat o miliardovém balíčku pomoci Ukrajině.

„Proč Evropa nemůže narovnat nebo dorovnat peníze poskytnuté USA, aby pomohla zoufalé zemi v nouzi?“ napsal Trump. „Jak se všichni shodují, ukrajinské přežití a síla by měly být pro Evropu mnohem důležitější než pro nás, ale je to důležité i pro nás! Pohni sebou, Evropo,“ uvedl exprezident.

Zobrazit celý online

Zelenskyj: Naprosto vám důvěřujeme

Následně promluvil i Zelenskyj. „Prožíváme plnoformátovou válku vedenou Ruskou federací proti naší zemi (...) Jsem si jist, že když máme takové přátele, takové sousedy, že dokážeme nepřítele překonat a zvítězit,“ řekl ukrajinský prezident. 

„Naprosto důvěřujeme těmto zemím,“ uvedl směrem k zúčastněným premiérům s tím, že společně mluvili mimo jiné o sankční politice.

„Jsem si jistý, že s takovými přáteli,sousedy a partnery skutečně dokážeme zvítězit. Nechci říkat nad kým, to chápete. Hlavní je, že těmto zemím a jejich lídrům zcela důvěřujeme,“ poznamenal Zelenskyj.

„A proto když mluvíme o garanci bezpečnosti, o naší budoucnosti v EU, anebo když mluvíme o sankční politice, stoprocentně víme, že vše, o čem jednáme, dosáhne pozitivního cíle pro naši zemi, pro naši bezpečnost a naši budoucnost. Protože opakuji, naprosto důvěřujeme těmto přátelským zemím,“ zakončil promluvu na brífinku Zelenskyj.

Přísně utajovaná cesta

„Tato návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,“ uvedl dopoledne český premiér.

Podle mluvčího vlády Václava Smolky se politici na misi do Kyjeva dohodli na summitu ve Versailles.

Premiér Petr Fiala (ODS) během cesty z Ukrajiny (16.3.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) během cesty z Ukrajiny (16.3.2022) | reprofoto Twitter Petr Fiala

„Právě zde, ve válkou zničeném Kyjevě, se tvoří dějiny. Právě zde svoboda bojuje proti světu tyranie. Právě zde visí budoucnost nás všech na vlásku. EU podporuje Ukrajinu, která se může spolehnout na pomoc svých přátel – tuto zprávu jsme dnes přinesli do Kyjeva,“ uvedl k cestě na twitteru polský předseda vlády. 

Mluvčí Michela ani von der Leyenové nechtěli upřesnit, zda zvažovali, že by se k cestě připojili nebo o něčem podobném přemýšlejí do budoucna. Samotná cesta trojice premiérů pak byla přísně utajovaná.

Černochová: Zelenskyj má naši absolutní podporu

Fiala o své cestě na Ukrajinu dopředu informoval ministry silových resortů, sdělila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Uvedla také, že po dobu nepřítomnosti Fialu zastoupí první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle Černochové byl premiér do Kyjeva odhodlaný jet. „Je to signál ukrajinské straně, že Česko stojí na jejich straně a že prezident Zelenskyj má naši absolutní podporu,“ uvedla.

„Jasně ukazujeme, že stojíme za Ukrajinou nejen slovy, ale i činy, je to zcela jasné a nepopiratelné vyjádření solidarity s Ukrajinou,“ komentoval pro ČT cestu premiéra Fialy ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Video  Kyjevská mise: Fiala, Morawiecki a Janša na tiskovce. Evropa vám stojí po boku, ujistil český premiér  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa