„Venku nevydrží dlouho,“ kroutil hlavou chovatel Jiří Rachfalík (60), když viděl ve voliéře vyvrácená prkna. „Tím, že je někdo vypustil, je odsoudil k dost nepříjemné smrti,“ řekl s tím. Dospělé veverky pořízené v zoo nejsou na život v přírodě zvyklé.

Nejvíce chovatel tesknil po samičce Božce, která se už brzy dočká mláďat. „Byla vychována tzv. na flašku, od mláděte ji krmili chovatelé,“ popsal Rachfalík. Božka i parťáci Honzík a Hefron byli pryč několik hodin, i v noci, pak se část veverčí party objevila!

Honzíka hledají

Na Landeku byli nadšení. „Hlavní je, že je zpátky Božka. Je březí a je pro nás důležité, aby se zrzavé veverky množily,“ děkoval Jiří Rachfalík všem, kdo se snažili Božku najít. Samec Honzík je ale stále pryč.

„Neumí si poradit s přirozenými nepřáteli v přírodě. Ale doufám, že se vrátí,“ uzavřel chovatel. Zrzavých veverek obecných, kdysi v Česku naprosto běžných, ubývá. Černé a hnědé odstíny nyní převládají.

Co se s nimi stalo?

Možností je více. Buď z poničené voliéry utekly samy a našly cestu zpět, když měly hlad, nebo je kdosi odnesl a vypustil v lese ještě na kopci Landek a pak se zorientovaly. „Mohl to být vandal, co neví, co dělá, nebo cílená akce ekologického aktivisty,“ myslí si jeden z fandů landeckých veverek.

VIDEO: Veverka mlsá dobroty z krmítka pro ptáčky v třinecké části Lištná.

Video
Video se připravuje ...

Veverka mlsá dobroty z krmítka pro ptáčky v třinecké části Lištná. fb

Fotogalerie
5 fotografií