Na betonovém plácku se při „zápasech“ schází desítky mladých. „Život tady v Kunčičkách je bublina. Pro mladé tu prakticky neexistuje žádné vyžití. Tak je vedu k fotbalu. Chci, aby nefetovali a nedělali blbosti,“ vysvětluje Jaroslav Horváth.

Ten spoluzaložil klub Monanguá, sdružující romské fotbalisty více věkových kategorií. „Dostali jsme se i na několik mezinárodních turnajů, třeba do Norska. Pro ty kluky z chudých poměrů jsou to neskutečné zážitky a motivace,“ vylíčil Horváth.

Podepsaný dres

Jeho práce si všimli až v mezinárodní romské unii a dostal jako jeden z českých romských zástupců pozvánku do Vatikánu! S ním klub Lazio Řím uspořádal v rámci boje proti extrémně pravicově orientovaným fandům zápas proti rasismu.

„Dostal jsem možnost si ten zápas zahrát! V rámci akce jsem si potřásl rukou s papežem Františkem, podepsal mi i dres,“ řekl hrdě. „Je to pro mě zadostiučinění, že když dělám něco, co má smysl, dostane se mi odměny,“ uzavřel Jaroslav Horváth. V Římě se sekal i kapitánem Lazia Ciro Immobilem. Ten benefici pískal.

Nutně potřebují hřiště

Jaroslav Horváth je pro mládež z chudých poměrů kunčiček nejen mentorem, ale také nadšeným koučem. Ne vždy se mu ale daří sehnat vhodné tréninkové podmínky.

Potřebujeme v Kunčičkách nové multifunkční hřiště, aby si děti mohly vyzkoušet i jiné sporty a hlavně se tam dalo hrát celoročně. Snažím se o tom přesvědčit město. Pronájmy jiných hřišť něco stojí. Bohužel si příspěvky na tréninky mnoho zdejších rodin nemůže dovolit,“ říká smutně.

VIDEO: Blesk Podcast: Papež František na pozvání Zemana nepřijel. Proč dal přednost Čaputové?

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Papež František na pozvání Zemana nepřijel. Proč dal přednost Čaputové? Jiří Marek

Fotogalerie
11 fotografií