Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Papež se zotavuje po náročné operaci. Vyrazil se projít, dojaly ho vzkazy a zrušil audienci

Aktualizováno -
7. července 2021
13:41
Autor: ČTK - 
6. července 2021
20:19

Papež František se po nedělní plánované operaci, při níž mu lékaři odebrali část tlustého střeva, zotavuje normálním způsobem. Oznámil to mluvčí Vatikánu, podle něhož František dobře spí a vyrazil též na krátkou procházku. Papež zůstane v nemocnici nejméně do neděle, plné zotavení však u pacientů po podobném zákroku trvá až tři měsíce, napsala agentura Reuters.

„Jeho svátost papež František si přes noc dobře odpočinul,“ oznámil médiím mluvčí Vatikánu Matteo Bruni, který podává o zotavení papeže pravidlené informace. „Dnes ráno (v úterý - pozn. red.) si dal snídani, přečetl si noviny a vydal se na procházku. Jeho pooperační zotavování je normální. Rutinní kontroly jsou dobré,“ uvedl v úterý mluvčí.

Čtyřiaosmdesátiletý František podstoupil v neděli tříhodinovou operaci, při níž mu lékaři odebrali polovinu tlustého střeva, které měl kvůli nemoci zúžené.

Vatikán již dříve uvedl, že papež v nemocnici stráví sedm dní, pokud se neobjeví žádné komplikace. František si pro operaci vybral schválně začátek července, kdy se tradičně jeho program výrazně zklidňuje. Jeho jediným veřejným závazkem je v této době nedělní požehnání na vatikánském Svatopetrském náměstí.

„Papež je dojat mnoha vzkazy a projevy přízně, které v posledních dnech dostal,“ vzkázal Bruni. Brzké uzdravení papeži popřáli v uplynulých dnech další náboženští vůdci, hlavy států a politici. Za brzké zotavení papeže se modlili katolíci po celém světě včetně jeho předchůdce Benedikta XVI., uvedl Vatikán.

Papež již zrušil středeční generální audienci, jeho nejbližší veřejné vystoupení je tak nedělní modlitba Angelus. V případě, že bude stále hospitalizován, mohl by ji pronést z oken římské nemocnice Gemelli podobně jako jeho předchůdce Jan Pavel II., uvedla agentura AFP.

František je v nemocnici poprvé od roku 2013, kdy byl zvolen hlavou katolické církve. Nynější papež si přitom střeží svoje soukromí více než například Jan Pavel II., o jehož zdravotním stavu byly k dispozici podrobné informace a jehož ošetřující lékaři někdy i dávali rozhovory médiím. Karol Wojtyla, jak znělo občanské jméno Jana Pavla II., byl na klinice za svého 27letého působení v čele Vatikánu několikrát.

Video  Papežovi ujely nervy: František udeřil ženu, která ho tahala za ruku  - Reuters
Video se připravuje ...

zfloyd ( 6. července 2021 21:33 )

Proč musí chodit zástupce Boha na zemi na operaci ? Proč ho nevyléčí jeho víra ?

Zobrazit celou diskusi