Manželé Jarosław K. a Karolina K. měli se svým známým Piotrem K. rozjet byznys s nápojem ayahuasca po zážitcích na toulkách v jihoamerickém Peru.

Měli se tam zúčastnit šamanského rituálu a pak se domluvit, že podobnou kratochvíli budou nabízet bohatým Evropanům. „A to nejen občanům Polska, ale i občanům Německa, Rakouska či Dánska,“ řekl státní zástupce Michal Togner.

Cizinci platili ochotně účastnický poplatek 1500 zlotých (skoro 8 400 korun). Poláci utržili v čistém zisku více než 11 milionů korun!

Duchové a změny času

Jak to fungovalo? Poláci vyráběli koncentrát nápoje ayahuasca, který pak ředili, čímž získali celkem přes 3 tisíce litrů nápoje.

Video
Video se připravuje ...

Celní správa zabavila pomůcky na výrobu psychotropního nápoje z ayahuascy. Celní správa

Po napití nápoj účastníkům měnil vědomí, zpomaloval se jim čas, dostával je do transu. Někteří si vybavili si dávno zapadlé vzpomínky, další viděli jiné světy, jiní promlouvali s duchy…

Rituály se konaly minimálně jednou týdně, někdy však i třikrát až čtyřikrát za týden, a to na různých místech v Evropě a často i v Moravskoslezském kraji.

Psychedelie? Průjem!

Piotr K. pořídil dům v Heřmanicích u Oder na Novojičínsku, který sloužil jako „základna“ žalovaného gangu šamanů. „To jediné přiznávám, jinak je obžaloba mimo realitu,“ řekl k tomu Piotr K. u soudu.

S nápojem ayahuasca prý nemá žádné zkušenosti. Tvrdil, že z Peru si místo psychedelických zážitků dovezl jedinou zkušenost, a to průjem po vypití čtyř druhů bylinných čajů.

Úřady prý nic nechápou

Údajná hlava celého „podnikání“ Jarosław K. dle žaloby řešil hlavně zásilky ayahuascy a na obřadech vystupoval jako šaman, který klientům nápoj podával. „Obžaloba je protkaná nesmysly,“ popírá vinu před soudem i on.

Jeho manželka Karolina K. pak měla být „šamanovou pomocnicí“, shánět klienty a na obřadech se starat o atmosféru, občerstvení a hudbu. „Obžaloba je postavená na naprostém nepochopení institutu ayahuascy,“ tvrdí žena.

Problém jménem DMT

Rituální nápoj ayahuasca vyrábějí jihoameričtí šamani k magickým obřadům a léčebným účelům z liány Banisteriopsis caapi. Jenže ta obsahuje u nás nelegální halucinogenní látku DMT.

„Je to psychotropní droga, při užívání dochází k negativním účinkům na zdraví člověka,“ uvedla Martina Kaňková z Celní správy.

Právě zásahovka celníků trojici Poláků v domě na Novojičínsku loni na podzim zadržela. Jarosław K. je ve vazbě, Piotr K. s Karolinou K. čelí žalobě na svobodě. Všem hrozí 10 až 18 let vězení.

Fotogalerie
13 fotografií