Seniorovi se udělalo zle uprostřed noci o uplynulém víkendu. Stihl ještě aktivovat tlačítko Podezřelá osoba, což je jedno ze dvou tlačítek, které jsou součástí Senior linky. Poté se kolabující senior dostal z domu před garáž, kde se sesunul k zemi.

To už na místo dorazila hlídka strážníků. „Muž nebyl schopen komunikovat, pouze rukou ukazoval na svůj hrudník,“ popsal strážník Jindřich Machů. Bylo jasné, že důvodem aktivace Senior linky nebyl podezřelý člověk, ale seniorův kolaps.

Šťastné rozuzlení

Po chvíli se muži zcela zastavilo srdce! Strážníci se ihned pustili do nepřímé masáže srdce. „Řekni si na vystřídání, když tak,“ pobízel jeden z nich „pumpujícího“ kolegu na videu, které zveřejnila ostravská městská policie. „Ještě chvíli vydržím,“ zní odpověď. Poté se s masáží přidali i zdravotníci.

Video
Video se připravuje ...

V boj o život seniora (67) se změnil výjezd strážníků do Ostravy-Michálkovic. Byli úspěšní. MP Ostrava

Po několika minutách se seniora podařilo oživit! „Senior byl následně převezen do Městské nemocnice v Ostravě,“ doplnil Jindřich Machů. Andělé strážníci zachránili lidský život a dá se čekat, že za pohotovou reakci budou oceněni.

Co je to Senior linka?

Zařízení, které je bezplatně montováno osaměle žijícím či hendikepovaným seniorům, občanům Ostravy, nad 65 let. Linka je napojena na městskou policii. Jedno tlačítko je přenosné, dá se nosit kolem krku nebo jako náramek na ruce a slouží hlavně k upozornění na zhoršený zdravotní stav. Druhé tlačítko je zpravidla u dveří a upozorňuje na podezřelé lidi.

Už 12 let zachraňuje seniory

Od začátku letošního roku do konce května vyjížděli ostravští strážníci ke 130 případům aktivace tísňového tlačítka. Velmi častým důvodem to, že senioři v bytě upadnou a nemohou opět vstát. V 19 případech bylo nutné na místo přivolat zdravotníky kvůli kolapsům či úrazům všeho druhu. Zázračná tlačítka fungují v Ostravě úspěšně již dvanáctým rokem.

Fotogalerie
4 fotografie