„Prostor je jedněmi opěvovaný pro svůj romantický vzhled, druhými zatracovaný jako místo bezdomovců. Snad všichni se však shodnou, že se jedná o místo atraktivní, které je však v žalostném stavu,“ řekla mluvčí radnice Lada Dobrovolná. V minulosti se město potýkalo s tím, že se v okolí stavby zdržovali bezdomovci.

Opava zároveň hledá někoho, kdo by prostor oživil. Pronajal si ho, podílel se na jeho údržbě, provozoval v něm kulturní aktivity a nabízel například občerstvení. „Myslím si, že místo má velký potenciál, a pokud bude dobře vedeno, může se jeho návštěva stát vyhledávanou aktivitou pro trávení volného času,“ uvedl primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Místo má potenciál

Arkády, které byly v minulosti součástí farní zahrady komendy Řádu německých rytířů, patří městu od roku 2017. „V prostoru mohou probíhat výstavy soch, obrazů či fotografií, případně malé koncerty či představení. Provozovatel může nabízet návštěvníkům ke koupi také například kávu, rychlé občerstvení,“ doplnila Jana Foltysová z kancelář primátora.

Rekonstrukci město plánuje začátkem léta, se zájemcem chce komunikovat již nyní, aby mohlo případně konzultovat úpravu prostoru. Předpokládá, že místo bude v provozu v příštím roce, a to od 1. května do 30. září. Termín zahájení využívání arkád v letošním roce je vzhledem k pandemické situaci a potřebě rekonstrukce zatím nejasný. Nabídky mohou zájemci podat do 12. dubna.

VIDEO: Jak pohnout 25 tunami betonu? Jde to i pouhou rukou! 

Video
Video se připravuje ...

Jak pohnout 25 tunami betonu? Jde to i pouhou rukou! youtube.com / Matter Design

Fotogalerie
16 fotografií