Když se Aleš Trombik vracel z práce domů, skoro celá vesnice spala. „Asi 15 minut před jedenáctou večer jsem si dal na balkoně cigaretu, když jsem zaslechl volání o pomoc,“ vylíčil Aleš.

Pouze v pantoflích sprintoval k domu sousedky, vzdálenému zhruba 150 metrů. Nešťastná seniorka Emilie (78) klečela nad studnou. V ní se topil její psychicky labilní a nemocný syn Roman (55)! Už byl pod vodou, když ho Aleš chytil.

Držel a nepustil

„Naštěstí byla vysoko voda, v hloubce jeden a půl metru. Držel jsem souseda nad hladinou a druhou rukou volal linku 112,“ řekl Aleš. Držel ho asi 10 minut, než do odlehlého koutu v podbeskydské obci dorazili záchranáři.

Tonoucího muže vytáhli hasiči, nyní leží v nemocnici. Vyhráno zatím nemá, jeho stav je stále vážný. „Byl už pod hladinou, když jsem přiběhl. Snad se z toho dostane,“ uzavřel Aleš Trombik.

Skočil tam sám…

Hrůzné okamžiky má stále před očima Romanova maminka Emilie. „Slyšela jsem nějaký hluk, myslela jsem, že mi zase jde do kurníku kuna. A pak jsem viděla, že je otevřená studna…,“ hlesla.

Podle všeho do studny skočil Roman sám. „Byla vždy zavřená a betonové víko zatíženo. Musel si ji otevřít on. Nevím, co přesně mu je, ale nemocný je už dlouho,“ dodal Aleš.

Ocenění od starosty

Hrdinství Aleše Trombika by rád oficiálně ocenil i starosta Bystřice Roman Wróbel. „Zaslouží úctu a obdiv nás všech. Nejen že riskoval své zdraví, aby sousedovi zachránil život, ale když viděl, že postižený je již v záchranářských rukou, odešel, jako by se zas tolik nestalo. Tento hrdinský čin nezůstane ze strany obce bez povšimnutí,“ řekl starosta.

Obec uděluje za mimořádné činy vyznamenání „Bystřice děkuje“.

VIDEO: Školák (15) z jižní Moravy zachránil před časem dívku (11) před utopením.

Fotogalerie
6 fotografií