Na jejich pěstování přitom nemá žádný speciální recept. „Předpěstuji je ve skleníku, po zmrzlých mužích v květnu zasadím ven do kompostu, čtrnáct dní ještě zalévám a víc už nic,“ líčí pěstitel.Letošní rok byl k dýním skoupý na teplé noci a celkově bylo chladno.

Podle jeho dcery Aleny Pilchové byli nejvíce zavaleni dýněmi před čtyřmi lety. „Tehdy vyrostly obří kusy o váze až padesát kilogramů, ani unést se nedaly,“ vzpomíná Pilchová. „I letos tam rostla jedna taková ohromná tykev. Jenže ji někdo ukradl.“

Rodina je spolehlivým dodavatelem dýní pro sousedy ze široka daleka. „Rozdáváme je nebo měníme za jiné plodiny. Také máme tykvemi ozdobené celé okolí domu,“  dodává dcera.

VIDEO: Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka! 

Video
délka: 01:11.94

Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka! Gourmet Pauza/Adam Balažovič

Fotogalerie
4 fotografie