„Příjezd k nám vedl po lesních pozemcích různých vlastníků. Padesát let s tím nebyl problém,“ popisuje žena. Druhá nezpevněná úzká cesta leží 70 metrů od domu z druhé strany. „Za deště a v zimě je nesjízdná. Mám si koupit vrtulník?“ zoufá si Kufová, která zrovna dům opravuje.

Opravují dírou v plotě

Materiál stavbaři nosí dírou v plotě kus od domu. „Je to hrozné, nechápeme,“ kroutí hlavou.

Spor se zastupitelem Karchem, který bydlí opodál, vznikl v době, kdy střechu Kufové opravovala jeho firma. Nepohodli se spolu ohledně vyrovnání.

Obec spor nezajímá

„Ano, dělám to naschvál,“ přiznává Karch, který zrovna s nakladačem a bagrem buduje valy u domu Kufové. „Terén upravuji na svém, zasadím tady ovocné stromy. Ta cesta se tu používala desítky let na dobré slovo. No, a teď už není,“ dodává stručně Karch.

Podle starostky Návsí Lenky Husarové obec do sporu vstupovat nebude. „Tam se ohledně cesty něco zanedbalo v minulosti, vyřešit si to musí sousedi mezi sebou,“ uvedla.

Právník: Musí rozhodnout soud

Ivetě Kufové zřejmě nezbude, než se obrátit na soud. „Nejde o výjimečný případ, kdy lidé něco desítky let užívali a podcenili význam věcného břemene. Žena měla roky bezproblémový příjezd. S tvrzením se může opřít o svědky i obecní úřad, který v předmětné věci nikdy žádný problém neřešil,“ říká advokát Matěj Zachveja.

O tom, zda má paní Kufová vydržené právo na cestu, musí rozhodnout soud. „Je třeba ctít právo, a to i morální právo, proto tento spor by měl skončit dohodou,“ dodá advokát.

Fotogalerie
8 fotografií