Ve třetím kole výzvy měl kraj pro zájemce loni v květnu připraveno půl miliardy korun. Nachystané peníze ale lidé vyčerpali za 54 vteřin! Kraj dostal příslib na zvýšení částky.

Navzdory vyčerpání původně vyčleněné částky tak žádosti přijímal nadále, a to až do celkového počtu 10 tisíc žadatelů. Trvalo to zhruba deset dní. Lidé celkově požadovali zhruba 1,2 miliardy korun.

„Ve třetím kole kotlíkových dotací jsme nejdřív měli k dispozici 500 milionů, které pokryly zhruba 3500 žádostí. Díky navýšení o půl miliardy tak budeme moci nakonec vyhovět dalším zhruba 4600 žadatelům,“ řekl náměstek pro regionální rozvoj Jan Krkoška (ANO). Kraj jim chce ještě tento týden začít rozesílat smlouvy o dotaci.

Ovzduší se ještě zhoršilo

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že přestože v době pandemie koronaviru poklesla intenzita dopravy i průmyslová výroba, ovzduší se nezlepšilo. Prašnost naopak stoupla skoro o sedm procent. Podle hejtmana právě kvůli intenzivnějšímu vytápění domácností.

„Největší podniky byly nuceny výrazně snížit produkci a zdaleka ji ještě nenastartovaly do stavu před pandemií. Přesto se hodnoty prachu v ovzduší nesnížily. Naopak, oproti stejnému období v minulých pěti letech dokonce o 6,8 procenta narostly. Potvrzuje to fakt, který není až tak úplně populární. Za horší ovzduší si totiž můžeme sami,“ míní Vondrák.

Díky kotlíkovým dotacím by v regionu mělo být za všechna tři kola vyměněno 22 500 kotlů za více než 2,5 miliardy korun.