Policie zveřejnila detaily o zbrani šíleného vraha Ctirada Vitáska. Pistoli nepřebíjel, zasekávala se mu! K tomu dospěly závěry po výslechu takřka 50 svědků z místa činu.

„Zbraň nebyla zcela funkční, zasekávala se. Byla vyrobena z tzv. řezu v České zbrojovce. Prodali ji zde v 90. letech minulého století jako znehodnocenou zbraň s nedodělanými díly určenou pro výukové účely,“ řekl ředitel Moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Tyto řezy používají například policejní školy, aby v nich školitelé názorně ukazovali funkčnost zbraně. Jsou v ní vyříznuté některé díly a vytvořena jakási „okýnka“, aby bylo vidět dovnitř na mechanismy pistole.

Někdo si s tím pohrál

Kdosi však tenhle polotovar upravil, aby byl schopný střelby. Zaslepil „okna“ a domontoval chybějící díly.

„Bylo to provedeno velmi zručně. Potvrdili to i odborníci ze zbrojovky, kteří se sami divili, jak řez pistole někdo vůbec dokázal zprovoznit,“ dodal náměstek krajského ředitele Radim Wita.

Jak se Vitásek k takové upravené pistoli dostal, případně, zda si ji nechal u někoho upravit on, zůstává zatím nezodpovězeno. Že by ji upravil vrah sám, se nezdá pravděpodobné.

„Nemáme informace o tom, že by pachatel sám byl natolik šikovný,“ podotkl náměstek Wita.

Mít originál, bylo by víc mrtvých!

Hrůzu nahání fakt, že mít Vitásek plně funkční originální pistoli, počet obětí v čekárně traumatologie by nejspíš byl mnohem vyšší!

Amatérská práce na pistoli tak paradoxně většímu krveprolití zabránila. „Je to každopádně první případ, o kterém máme informace, že někdo k trestnému činu použil podobně upravenou zbraň,“ dodal ředitel Kužel.

Motiv stále neznámý

Kriminalisté nadále prověřují možný motiv pachatele. „Máme dvě základní linky, které prověřujeme. A to zdravotní stav fyzický či psychický nebo jiné důvody, například pocit křivdy na základě dosud nezjištěné události,“ uvedl Tomáš Kužel.

Kauza střelby ve Fakultní nemocnici je jediný případ z roku 2019, kde se motiv krajským kriminalistům zatím nepodařilo objasnit. Vzhledem k tomu, že pachatel je po smrti, případ čeká po vyšetření všech okolností odložení.

VIDEO: Svědectví paní Zdeny ke střelbě

Video
Video se připravuje ...

Svědectví paní Zdeny ke střelbě 

VIDEO: Petra Petlachová, mluvčí FNO informuje o zraněných

Video
Video se připravuje ...

Petra Petlachová, mluvčí FNO informuje o zraněných.