V prvním okamžiku ani netušila, co se stalo. „Slyšela jsem něco jako pukání. Pak se rozezněla siréna. Celé třetí patro se rozeběhlo k traumatologii. Na ten pohled tam nezapomenu asi nikdy,“ vylíčila scénu s postřelenými lidmi v kalužích krve na zemi.

I přes prvotní šok se všichni, kdo mohli, vrhli na první pomoc. „Já jsem zajišťovala žilní vstup pánovi, který předtím chránil vlastním tělem dcerku,“ pokračovala žena. Šlo o Petra L. (†49), člena Vězeňské služby, který ale zraněním podlehl.

Semkli jsme se

„Postřelené jsme nakládali na vozíky a běželi na urgentní příjem. Když jsem se vracela, měla jsem strach, nikdo nevěděl, kde je střelec,“ řekla sestra. Poté dorazila policie a nahnala personál do místností se schovat. „Bylo nám tam spolu lépe, semklo nás to a aspoň krátce uklidnilo,“ dodala.

Měsíc po události vzpomínky stále naskakují. „Snažím se je vytěsnit, jak jen to jde. Teď už je mi lépe. Pomohly mi hodně vánoční svátky s manželem a dětmi, ty uklidnily. Děti něco o tom, co se stalo, vědí, ale na detaily se neptají,“ uzavřela žena.

Policie stále vyšetřuje

Vyšetřování nepochopitelného činu Ctirada Vitáska pokračuje. „Vyslýcháme svědky, vyhodnocujeme znalecké posudky, ať už balistické nebo i z jiných odvětví. Jejich závěry ale zveřejnit nemohu,“ řekl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Zpracování výsledků soudní pitvy vrahova těla může podle policie trvat i dva měsíce, celkové vyšetřování až půl roku.

Lidé už přispěli pozůstalým miliony

Tisíce lidí už přispěly na pomoc pozůstalým a zraněným po střelbě v ostravské Fakultní nemocnici. Nejvíce právě na její transparentní účet, kde je zhruba 7 153 000 korun. Další sbírky běží na sousední Vysoké škole Báňské – Technické univerzitě nebo ve Vězeňské službě.

„Přímých poškozených bude více než čtyřicet,“ řekl včera dozorující státní zástupce David Bartoš pro irozhlas.cz. „Jde o nejbližší pozůstalé po obětech i zraněné.“

Sbírky poběží až do konce března, takže se dá předpokládat, že jejich konečná částka ještě výrazně naroste. Zatím se celková vybraná částka společně s pomocí města Ostrava, krajského úřadu i státu, kteří rodinám rozdělí po třech stech tisících korunách, blíží hodnotě kolem deseti milionů korun.

V krizi chtějí využít Záchranku

Moravskoslezský kraj po prosincovém útoku ve FN Ostrava chce začít využívat aplikaci Záchranka k varování obyvatel v krizových situacích. Aplikace vznikla v roce 2012 jako studentská práce na Vysokém učení technickém. V roce 2016 byla spuštěna na území ČR.

„Dohodli jsme se na tom, že se setká odborný tým, který zase přehodnotí všechny scénáře, které máme zpracovány, abychom je aktualizovali,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák. Kraj taky prověří, zda by mohly v těchto situacích pomoci speciální kamery.

VIDEO: Jekaterina (58). Přežila řádění střelce Vitáska (†42)! Odnesla to ale dalšími zraněními.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Jekaterina (58) Přežila řádění střelce Vitáska (†42)! Odnesla to ale dalšími zraněními Karel Janeček, Blesk