Novorozence našel 2. července v kontejneru v Karviné bezdomovec. Drogově závislá žena těhotenství tajila. Dítě podle policie zabila krátce po jeho narození.

„Policii k dopadení pomohla DNA,“ řekl vedoucí prvního odboru obecné kriminality Martin Lichý.

Video
Video se připravuje ...

Kriminalista Martin Lichý k objasnění vraždy novorozené holčičky, jejíž tělíčko našel v popelnici v Karviné bezdomovec. Michal Charbulák

Hledali mezi narkomankami

Policie po ženě pátrala zhruba čtyři měsíce a zapojila desítky kriminalistů a policistů. „Podařilo se nám zjistit pomocí genetických stop, že matka dítěte musela být uživatelkou omamných a psychotropních látek. Takže jsme se snažili dát dohromady nějakou množinu lidí, kteří se pohybují v toxiscéně,“ uvedl Lichý.

Krajský toxi-tým kriminalistům vytipoval přes 340 žen, policistům se počet možných pachatelek podařilo snížit na 250.

Matka byla v první stovce

„Naši genetici začali pracovat s daty, která jsme postupně získávali. Porovnáváním stěrů od osob, které jsme jim dodávali, se nám v první stovce lidí podařilo zachytit matku dítěte,“ uvedl Lichý. DNA podle něj v objasnění případu hrála klíčovou roli. Způsob, jakým novorozené miminko zemřelo, odmítla policie komentovat.

Policisté posléze zjišťovali, zda na vraždě může mít podíl někdo další. To se dosud neprokázalo. Žena těhotenství úspěšně tajila před okolím a nevěděl o něm ani otec dítěte. Nenavštěvovala žádného lékaře a nepřipravovala se na porod. Pravděpodobně podle policie celou dobu počítala s tím, že dítě usmrtí.

Video
Video se připravuje ...

Policejní mluvčí Pavla Jiroušková komentuje obvinění ženy (31) z vrždy novorozené dcrky. Tělíčko měla vyhodit do poplenice v Karviné. Michal Charbulák

Už děti má

Žena dosud nebyla trestaná, byla nezaměstnaná a užívala pervitin. Nebylo to její první dítě, policie ale nechtěla komentovat, kolik dalších potomků má, ani jestli je má v péči.

Motivem k vraždě byla sociální situace matky. Obviněná žena s policisty částečně spolupracuje. Hrozí jí 15 až 20  let nebo i výjimečný trest.

VIDEO: V Karviné našel bezdomovec v popelnici tělíčko novorozence. Svědkyně popisuje otřesnou událost.