„Kruhový objezd považujeme za klíčový projekt pro zklidnění a zefektivnění dopravní situace v centru města. Umožní lepší nájezd aut z vedlejších ulic od náměstí a ze směru od Hýlova na hlavní tah,“ uvedl starosta Klimkovic Jaroslav Varga.

Podle něj kruhový objezd a na něj navazující dva přechody se zpomalovacími semafory znemožní neukázněným řidičům rychlý průjezd středem města. Navíc vedení města doufá, že tato opatření odradí od průjezdu městem řidiče vozidel, která ho mohou objet po dálnici.

Další „kruháč“

Okružní křižovatka navíc v budoucnu při uzavření tunelu poskytne lepší možnost odbočení z okrajových částí města, což bez případného zásahu dopravní policie v minulosti bývalo kvůli dlouhému proudu vozidel z dálnice velmi problematické.

Ve městě navíc bude od podzimu fungovat městská policie. Zvýšit bezpečnost mají i chystané zpomalovací prvky na straně od Bílovce, kde by měl vzniknout druhý kruhový objezd.

Bylo to moc do kopce

Klimkovice usilovaly o kruhový objezd mnoho let. Předchozí pokusy ale vždy ztroskotaly kvůli příliš prudkému sklonu vozovky ve směru od Bílovce. „Obava z toho, že se v zimě do kopce ve směru od Bílovce nerozjedou kamiony, byla důvodem k zamítnutí předchozích návrhů. Proto musel projektant narovnat příjezd ke kruhovému objezdu a sklon posunout dále,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Náklady na vybudování kruhového objezdu zaplatil kraj spolu s městem. Kraj dal šest milionů korun na samotnou úpravu silnice, město zaplatilo dva miliony korun za chodníky, osvětlení a podobně.

Kraj bude ve výstavbě kruhových objezdů pokračovat. Aktuálně se chystá například kruhový objezd v Ludgeřovicích na Opavsku.

VIDEO: Řidič-expert vjel na kruhový objezd z protisměru.

Video
Video se připravuje ...

Řidič-expert vjel na kruhový objezd z protisměru Městská policie Trutnov