„V letošním roce postihla nákaza černým kašlem deset dětí mladších jednoho roku a onemocnění se nevyhnulo ani třem novorozencům, kdy zdrojem nákazy byli dospělí příbuzní, u kterých byl následně dávivý kašel rovněž potvrzen,“ uvedli na webových stránkách hygienici.

U některých dětí byl průběh onemocnění natolik těžký, že skončily v nemocnici a bylo třeba u nich zajistit životní funkce.

Nemoc přibývá v celém Česku

Podle hygieniků je dávivý kašel, který patří mezi povinně hlášená a dlouhodobě sledovaná infekční onemocnění, na vzestupu v celém Česku.

„Od začátku tohoto roku bylo na krajské hygienické stanice hlášeno celkem 630 onemocnění, přičemž v uplynulém roce ve stejném období bylo hlášeno téměř o polovinu méně onemocnění, to je 317 onemocnění,“ uvedli hygienici.

Mezi nemocnými bylo 55 dětí mladších jednoho roku. Účinnou ochranou je očkování, které snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu onemocnění, zejména u malých dětí či imunitně oslabených jedinců.

Jak se nemoc projevuje?

Dávivý kašel, dříve nazývaný jako černý, je vysoce nakažlivá kapénková infekce. Onemocnění obvykle trvá šest až osm týdnů. Při typickém průběhu má tři stadia. Nejprve jde o rýmu a pokašlávání, kterou ve druhé fázi střídají četné záchvaty dráždivého kašle, které mohou vést až k apnoickým pauzám, tedy vynechání dechu. Ve třetí fázi přetrvává zvýšená dráždivost ke kašli, ale frekvence záchvatů se postupně snižuje.

VIDEO: Neočkujete svoje děti? Ohrožujete tím vaše blízké.