Nebezpečnou drogu – syntetickou marihuanu – měla najít bezdomovkyně v popelnici. Ze šesti krabic údajně vzala jednu a dávky rozdala! Tak se asi dostala i ke Štefanovi V., kterému se v partě říká Pištík. Policii při výslechu uvedl, že mu drogu dal neznámý cestující v tramvaji. „Trávu mi prostě dal. Nic za ni nechtěl. Jenom říkal, že je silnější než hašiš,“ uvedl do protokolu na policii obžalovaný.

Na ubytovně si hned jeden sáček rozbalil, připravil si jointa a posilňoval se před noční směnou. Vykouřil ho prý ale jen půlku. „Začalo mi být dost špatně. Měl jsem takovou euforii, točila se mi hlava. Šel jsem si lehnout,“ uvedl.

Nic nevnímal

I přesto, že mu dávka evidentně „nesedla“, rozhodl se podělit se o kouření s kamarádem Zdeňkem. „Nabídl jsem ho Zdeňkovi, on ho dokouřil,“ dodal.

Na toho to ale působilo ještě hůře. „Nemohl jsem se postavit, nic jsem nevnímal,“ popsal příznaky. Oběma mužům proto jejich nadřízený zavolal sanitku, která je odvezla do nemocnice.

Drogu šířil dál

Jenže ani to Štefanovi nezabránilo v tom, aby drogu dál šířil. Naopak. Nabídl ji dokonce šestnáctileté dívce! „Po třiceti vteřinách se mi zatočila hlava, úplně se mi po tom zatmělo před očima,“ sdělila policii. Na kapačkách skončil po pokouření marihuany další Štefanův známý.

Právě ze šíření drogy se měl Štefan řečený Pištík zpovídat. „Nebylo mu doručeno předvolání k hlavnímu líčení, tudíž jednání bylo odročeno,“ potvrdil žalobce Krajského soudu v Ostravě Petr Valíček.

Štefan V. je ale zatím jen jeden z obžalovaných. Další část projednávání se bude zabývat i smrtí dvou mužů (†32 a †45), kteří zemřeli po požití drogy.

VIDEO: Krajský policejní ředitel Tomáš Kužel hovoří o nebezpečné droze, která se minulý rok na podzim objevila v ulicích Ostravy.