Specializovaná firma Aquatest ráno převzala areál a dovezla tam kontejnery, ve kterých se chemici budou převlékat. Nyní dělá prvotní ohledání.

Po roztřídění budou barely odváženy pryč, hotovo by to mělo být za deset dnů. „Je to tam zhruba do výšky pěti metrů naskládáno lidově řečeno halabala. Nicméně došlo k určité změně – začíná to tam být cítit. To znamená, po chvíli se vám začíná motat hlava,“ řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.

Místo kontrolují pracovníci z městského odboru životního prostředí i hasiči, kteří pravidelně odebírají vzorky, hlídá tam policie. Podle předpokladů je ve skladu asi půl milionu litrů nebezpečného odpadu ve více než 2500 barelech. Hasiči už v nich zjistili 26 různých typů látek.

„Jak jsme při převzetí zjistili, ty palety tam nejsou vzorně narovnány, nestojí přímo na sobě, manipulace s tím nebude úplně jednoduchá,“ upozornil Libor Dostál ze specializované firmy. „Pokud tam nebude něco nepředvídaného, tak bychom příští týden mohli začít vozit,“ dodal.

Další sklad v Bohumíně

Do skladu odpad pravděpodobně navezla polská firma a kromě skladovací haly ve Starém Městě ho uložila také v objektu v Bohumíně na Karvinsku, kde je ho okolo 150 tisíc litrů. Bohumín zatím podle mluvčí radnice Lucie Balcarové zajištění materiálu nechává na majiteli soukromého objektu, podle vedení města odpad obyvatele neohrožuje.

VIDEO: Takhle vypadá likvidace uniklého kyanidu draselného v chemické laboratoři v pražských Běchovicích.