Znalce Radka Matlacha (46) a Igora Fargaše (60) žalovala státní zástupkyně Marta Schulmeisterová. „Vypracovávali znalecký posudek pro trestní řízení, v němž uváděli úmyslně protichůdné a nepravdivé skutečnosti,“ vysvětlila žalobkyně.

V posudku se odborníci vyjadřovali k možné příčině smrti Moniky (†36) a její dcery Klárky (†8). Posudek si u nich vyžádala Kramného obhájkyně Jana Rejžková.

Soudu se znalci hájili tím, že Kramnému nestranili. „To přece nebylo o tom, že bychom se snažili toho obžalovaného vyvinit z postihu,“ hájil se viditelně zdravotně indisponovaný Igor Fargaš. Soudkyně mu dokonce dovolila při výpovědi sedět.

Fargašovi totiž na jaře 2017 soud pozastavil licenci znalce a on skončil se zdravotními problémy na úřadu práce.

I ostatní posudky prý mají skuliny

Fargaš se zároveň divil, proč žalují právě jeho a Matlacha, když i v dalších posudcích jsou podle něj evidentní skuliny. „My jsme do posudku zahrnuli i ty závěry, které svědčily proti Petru Kramnému. Takže naší snahou asi těžko mohlo být Petra Kramného nějak vyvinit,“ rozčílil se Fargaš.

„Myslím si, že žaloba má za účel jen zastrašit jiné znalce, aby vypracovali posudek, který by zpochybnil ten původní posudek, jakkoliv chybný,“ glosoval kolega Radek Matlach.

Posudky v kauze Kramný dělali nejen dva žalovaní, ale i znalci Margita Smatanová a Marek Dokoupil. Ti razili teorii, podle níž měla Moniku a Klárku zabít elektřina. „Nelze přitom určit přesnou příčinu jejich smrti. Něco svědčí pro elektřinu, něco ne. Jsou tam i jiné nálezy,“ řekl žalovaný znalec Igor Fargaš.

Co Kramný udělal?

Manželku Moniku (†36) a dceru Klárku (†8) podle konečného odsuzujícího rozsudku usmrtil Petr Kramný (40) elektrickým proudem. Zabil své nejbližší příbuzné během egyptské dovolené v létě 2013. Verze v posudku žalovaných znalců hovoří a nevylučují ani dehydrataci nebo požití jedu.