„S největší pravděpodobností stálo za jeho útokem to, že s ním žena ukončila vztah a on to nebyl schopný pochopit a unést,“ řekl státní zástupce David Bartoš u Krajského soudu v Ostravě. Pavel se u soudu přiznal, že trpí depresemi, že je dlouhodobě bez práce a na mizině.

Neměl kde bydlet poté, co jej vystěhovali v Hranicích na Moravě z polorozpadlého domu. Darja tam s ním bydlela do doby, než šel dům do dražby.

„Přišel kvůli své hlouposti o dům, byl bílým koněm, nezaměstnaný, peníze neměl, ani žádnou existenci. Ona se ho nemohla zbavit, měl nad ní podivnou moc,“ uvedla matka oběti, Radka (44).

Fackoval ji, rodina byla proti

Ve vztahu podle Pavla byli i po vystěhování, i když jen na dálku. Darjina rodina byla rezolutně proti. Přiznal, že už před činem dal Darje facku. A to, když si dovolila otevřít pivo.

„Nechtěl jsem, aby pila,“ vysvětloval. „Často jsme se štěkali a fackovali, ale nic vážného, spíše to bylo ze srandy. Nějakou krizi jsme v podstatě neměli,“ doplnil.

Darjina máma Radka popsala, jak se její dcera Pavla bála, jelikož ji prý bil, a ona se ho neuměla zbavit. „Když mu řekla, že s ním definitivně končí, tak ji prostě zabil,“ domnívá se. 

Bodal a pak skočil pod vlak

Pavel nezapíral, že Darju ubodal, ale tvrdil, že to asi bylo ve spánku a že si to nepamatuje. „Asi jsem ji zabil, ale nevím proč. V ten večer jsme se dívali na televizi, pak ji vypnuli, pomilovali se a šli spát. Pak si pamatuju, že jsem se probral nad ní a v ruce jsem držel nůž a byl jsem od krve,“ připustil.

Co mělo probuzení předcházet, se mu pokusil připomenout žalobce David Bartoš. „Bohužel na ženu zaútočil tak, že jí zasadil šest bodnořezných ran do oblasti hlavy a krku, v důsledku kterých poškozená zemřela,“ popsal žalobce.

Pavel pak z bytu údajně v šoku vyběhl a skočil do kolejiště, které se vine okolo domu, rovnou pod jedoucí vlak. „Skočil jsem tam mezi koleje, uklouzl jsem. Ležel jsem na břiše. Pak mě něco praštilo do hlavy, viděl jsem jiskřičky. Myslel jsem, že je to sen,“ řekl o sebevražedném skoku, který nakonec přežil. „Pod vlak skočil demonstrativně, to on má v povaze,“ myslí si matka Radka.  

Ať si to odsedí, nechci smrt za smrt

Den zúčtování Pavlovi nadešel v úterý, kdy nad ním soud vyřkl zatím nepravomocný verdikt. Shledal muže vinným z vraždy a poslal ho do vězení na 18 let. Matka oběti si vynesení rozsudku nenechala ujít. „Mé dítě mi už nikdo nikdy nevrátí. Žádný trest není dostatečný,“ svěřila se.

„Smrt za smrt neuznávám, jen ať si to odsedí, ať jí rukama, na kterých bude celý život mít krev mé holčičky. Vraždu bude mít celých 18 let stále před očima,“ konstatovala. Taková vyhlídka se však obžalovanému muži zdála příliš tvrdá. Proto se ještě v soudní síni odvolal. O jeho osudu bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci.

Fotogalerie
15 fotografií