Miroslav se narodil předčasně a kvůli tomu se může pohybovat pouze s pomocí holí. Do nemocnice tak musí často, obvykle využívá také lůžková oddělení orlovské nemocnice. A ta by teď chtěla kraj v Orlové zrušit!

„Pro mě jako člověka bez auta je těžké se dostat do Havířova nebo Karviné, kam chce kraj přestěhovat veškerá lůžková oddělení. Sám se sotva vleču. Hospitalizace v okolních městech je pro mě jako špatný sen,“ děsí se Miroslav.

Spolu s několika desítkami lidí vyjel ve čtvrtek zrána před krajský úřad v Ostravě, kde zastupitelé o osudu části orlovské nemocnice hlasovali. „Protest je v tuto chvíli asi to jediné, jak se bránit. Nevím, co se bude dát dělat dál,“ zesmutněl invalida.

Miroslav Sedláček přitom nikdy neví, nakolik a kdy se jeho vrozená choroba zhorší, a bude nucen pracně zjišťovat, jaké služby mu krajský systém zdravotní péče nabízí. „Mají v tom děsný chaos. Ten rozvrat asi nezachrání už nikdo,“ krčí rameny.

Zdravotní sestra: Je to hloupost

Dlouhých osmadvacet let působí v orlovské nemocnici ošetřovatelka Yvetta Sciglová (58). „Že zruší kraj akutní lůžka v Orlové, to neřeší pro něj vůbec nic. Ona se ta redukce totiž dotkne i ambulancí, a ne že ne, jak nás balamutí,“ vyjádřila se s transparentem v ruce.

Situace je podle ní vůbec nejhorší za celá léta, kdy je v nemocnici zaměstnána. „Před dvanácti lety se stalo to, že ubrali lůžka. To byl začátek té krizové situace, která vygradovala nyní, začátek všeho zla. Stále ale věřím ve zdravý rozum zastupitelů,“ přála si ošetřovatelka traumatologické ambulance.

Starosta: Je za tím politika!

Demonstranty přijel podpořit také orlovský starosta Miroslav Chlubna. Byl i jedním z hlavních organizátorů demonstrace před krajským úřadem.

„Když se taková rozhodnutí, jakým je zrušení části lékařské péče ve městě se spádovou oblastí 55 tisíc obyvatel, dělají na objednávku jen čtyři měsíce před volbami, co si o tom mám asi myslet,“ řekl před budovou kraje.

Má za to, že za vším stojí politický komplot. To i proto, že na úkor Orlové mají posílit nemocnice v Havířově a v Karviné, kde jsou dokonce dvě. „Prostě vykradli orlovskou nemocnici, která skvěle funguje, na úkor těch, které mají lepší politické krytí,“ prohlásil starosta.

Náměstek plán obhajuje: Chybí finance

Návrh redukce zdravotní péče v Orlové položil na stůl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (48). Považuje změny za nutné z finančních, ale i kapacitních důvodů ve městech Orlová, Karviná a Havířov.

„Stěhovat se budou z Orlové jen lůžková oddělení. Při plánování přesunu těchto lůžek jsme vycházeli z dlouhodobých analýz, které ukazovaly jejich nevyužívání,“ uvedl náměstek, který odvážně přišel mezi demonstranty, kteří jej ale vypískali.

„Pobočka karvinské nemocnice v Orlové se v žádném případě nezavírá. Naopak. Pacienti v ambulantní péči nepocítí žádný rozdíl,“ vzkázal protestujícím.

Nerozhodli nijak

Výsledky jednání krajského zastupitelstva jsou více než rozporuplné. Ředitel orlovské nemocnice Jiří Matěj má podle nich nyní připravit optimalizační kroky nemocnice nejpozději do přelomu února a března. Do následujícího zasedání zastupitelů tudíž rozhodnutí nepadne.