Město zeleň nechá vysadit na téměř 22 tisících metrech čtverečních vlastních pozemků poblíž dálnice v Ostravské a Slezské ulici a také v okolí kapličky Pustyňa.

„Výsadbou zeleně reagujeme i na stížnosti našich občanů na hluk z dálnice, který je na hranici hygienických norem. Keře i stromy by měly vytvořit izolační pás zeleně mezi dálnicí a silnicí druhé třídy a rodinnými domy,“ řekl místostarosta Lumír Macura (ČSSD). Dohromady se na pěti místech rozroste zeleň o 164 stromů a téměř 500 keřů.

Za mostem přes dálniční přivaděč ve Slezské ulici tak zahradníci letos na jaře zasadí lípy, duby, habry a dva druhy javorů. Stromy budou několik metrů vysoké s obvodem kmene dvanáct centimetrů.

U kapličky vysadí celou alej

Stejná zeleň pak přibude i na dalších vytipovaných místech, kde se počítá například i s likvidací křídlatky a u kapličky pak i s kácením několik přestárlých a polámaných vrb. Navíc se tam plánuje i vznik aleje, která bude lemovat pěšinku ke kulturní památce. Po stranách kapličky pak zahradníci vysadí dvě lípy.

„Novou stromovou alej vedoucí k Pustyni bude tvořit 18 třešní ptačích, pokácené přestárlé vrby nahradí tři duby letní. V projektu počítáme i s obnovou zdejšího ohniště. Plochu kolem něj navíc vydláždíme lomovým kamenem a přidáme klády k posezení,“ uvedla Ľubica Jaroňová z odboru životního prostředí a služeb.

Nově vysazené keře a stromy by měly podle mluvčí zlepšit tamní mikroklima. Součástí regenerace zeleně je i výsadba lučních trávníků pro motýly, a to v místech, kde se plánuje kácení, likvidace křídlatky či terénní úpravy. Na výsadbu se městu podařilo získat evropskou dotaci ve výši 1,3 milionu korun.

VIDEO: Lesníci  v Jeseníkách bojují s největší přírodní katastrofou: Místo lesů jsou holiny.