Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Noční vězení na D1: Příběhy lidí po 19 hodinách v mrazivém pekle

  • Autor: Michaela Kalkusová,Jiří Čada - 
    18. 1. 2018
    10:40

    Tak to dálnice D1 nepamatuje. Kolem 99. kilometru D1 u Větrného Jeníkova v úterý havarovalo několik desítek vozidel. Dálnice pak byla obousměrně uzavřena kolem 12:30. Na Prahu byla »dé jednička« plně zprovozněna až včera v 17 hodin, po téměř 29 hodinách.

  • 1.Co se stalo?

    Na Brno se začalo omezeně jezdit za 2,5 hodiny po nehodě, jeden jízdní pruh na Prahu byl pak otevřen ve středu před osmou ráno, druhý až večer. Podle údajů Ředitelství silnic a dálnic zůstalo na D1 u Větrného Jeníkova po úterních nehodách přes 50 aut.

    Zraněno bylo deset lidí, převážně lehce. Osobní auta se z kolony za nehodami postupně dostala, kamiony na dálnici zůstaly do včerejška. Mnoho jejich řidičů strávilo na dálnici celou noc, stejně tak i řidiči odtahových služeb. A příčiny tak velkého karambolu: Napadlo 10 cm sněhu a to řidiči, především kamionů, nezvládli.

    Někteří řidiči uvízli na dlouhých 19 hodin. Někteří řidiči uvízli na dlouhých 19 hodin. | Jiří Čada a ČTK

  • 2.Petr Endrle: Kamiony odtahovali 25 hodin

    Tak velkou hromadnou havárii ještě nezažil! Vedoucí odtahového centra firmy Pretol Petr Endrle měl včera za sebou více než 25 hodin trvající pernou směnu. Obřími vraky naplnili pracovníci odtahovky celé parkoviště. „Aby se srazilo několik desítek kamionů najednou, k tomu dva autobusy a asi 30 osobáků, to jsem viděl vůbec poprvé v životě,“ řekl Blesku.

    „Bylo to rozházeno asi na 500 metrech, kamiony měly utrhané a zdemolované kabiny. My jsme z místa odtáhli 25 totálně zdevastovaných kamionů a nějaké osobáky. Je až s podivem, že nikdo nezahynul,“ dodal.

    Petr Endrle Petr Endrle | Jiří Čada a ČTK

  • 3.Martin Sekanina (32): Kolony byly všude!

    Od 8:45 čekal včera u 122. kilometru ve směru na Prahu i fotograf Blesku Martin Sekanina (32). Cestu do Prahy odložil kvůli nehodě o den, stejně se ale velkému zdržení nevyhnul. Dlouhé kolony se totiž tvořily i před místem nehody, u sjezdu na objízdnou trasu.

    „Je tady asi 22 kilometrů dlouhá kolona. Ještě že mám s sebou jídlo a pití, jinak bych tu asi trpěl hlady. Venku postávají hloučky kouřících řidičů, nikdo nečeká, že by se to náhle rozjelo,“ popisoval včera přímo z místa dopravního kolapsu. Na dálnici stál nakonec celkem osm hodin, fronta aut se pořádně rozjela v pět hodin odpoledne.

    Martin Sekanina Martin Sekanina | Martin Sekanina

  • 4.Roman: Sejmul ho polský kamion

    Roman z Hodonínska kamion v osudný okamžik na dálnici stačil dobrzdit. „Přede mnou se zlomil při brždění kamion. Já ho dojel, zastavil jsem a vtom mě zezadu sejmul Polák, který vezl 24 tun dřevotřísek,“ popsal Roman, který jezdí jen trasy do Velké Británie. Ve chvíli nehody prý hustě chumelilo.

    „Bylo strašný počasí, čerti se tam ženili. Sešla se tam v jednu chvíli sněhová vánice s ledovkou, silným větrem a bílou tmou,“ řekl včera Blesku Roman.

    Romana sejmul polský kamion. Romana sejmul polský kamion. | Jiří Čada a ČTK

  • 5.Odstranili část svodidel

    Hasiči na pokyn policistů odstranili na 100. kilometru část svodidel. „Bylo to proto, aby posádky nemusely v koloně nocovat,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Za asistence policistů pak osobáky najely na dálnici ve směru na Brno, a z místa havárie se tak jejich řidiči vysvobodili.

    Někteří řidiči uvízli na dlouhých 19 hodin. Někteří řidiči uvízli na dlouhých 19 hodin. | Jiří Čada a ČTK

  • 6.Imre (30): Noc v promrzlé kabině

    Kolem svého kamionu už za plného provozu netrpělivě chodil bosenský řidič Imre (30). Měl za sebou noc v promrzlé kabině. Po nehodě mu totiž chybělo čelní sklo. „Jsem tu už 12 hodin, strašná zima,“ stěžoval si. Do skrumáže vozidel se dostal i jeho krajan.

    Imre musel noc strávit v promrzlé kabině. Imre musel noc strávit v promrzlé kabině. | Jiří Čada a ČTK

  • 7.Pavel (28): Znovu jsem se narodil

    Přes hrůzu, kterou zažil, se český řidič Pavel (28) v úterý krátce po nehodě usmíval. „Znovu jsem se narodil. Já to ubrzdil, ale když jsem sáhl na kliku dveří a chtěl vystoupit, najel na mě zezadu kamion. Viděl jsem, jak předek mého auta mizí postupně pod zadní částí přede mnou stojícího náklaďáku. Bylo strašné slyšet, jak se deformují plechy,“ povzdech si.

    Přežil jen zázrakem. „Hlavou mi proletěl snad celý můj život, pak se to ale zastavilo. Jednu nohu jsem měl zaklíněnou pod pedálem, ale podařilo se mi ji vyprostit. Po chvíli jsem vylezl rozbitým oknem ven,“ dodal.

    Někteří řidiči uvízli na dlouhých 19 hodin. Někteří řidiči uvízli na dlouhých 19 hodin. | Jiří Čada a ČTK

  • 8.Slovenský řidič: Čekal jsem 15 hodin

    „Na dálnici jsem ztvrdnul 15 hodin, přestože policie slibovala dálnici otevřít do devíti večer,“ rozčiloval se včera šofér slovenského kamionu. Celou noc se ve zničené kabině klepal zimou. „Bez předního skla se moc neohřejete. Ale nechtěl jsem tam nechat náklad bez dohledu,“ popsal v centrále firmy Pretol, kam byl i s havarovaným vozidlem převezen.

    Podle jeho slov v úterý selhalo snad vše – policie i dálničáři, kteří neposypali dálnici. „Tady vás pak nechají sedět a čučet na televizi. Jsem hladovej, špinavej a mám toho tak akorát dost,“ netajil rozladění šofér.

    Někteří řidiči uvízli na dlouhých 19 hodin. Někteří řidiči uvízli na dlouhých 19 hodin. | Jiří Čada a ČTK

  • 9.Bez čeho v zimě nevyjíždět?

    Počasí se může změnit z ničeho nic, obzvlášť v zimě. Pokud uvíznete ve vánici či mrazu, snažte se hlavně udržet v teple. Zbytečně neopouštějte auto, abyste nepromrzli. Co mít v autě, abyste případné uvíznutí ve zdraví přežili?

    • Vysoce kalorické potraviny, třeba několik čokoládových tyčinek.
    • Několik lahví pitné vody.
    • Nůž a skládací lopatu.
    • Pár teplých dek, zapalovač.
    • Pokud jedete do hor, klidně i světlice.


    Kamiony slisovaly osobáky uprostřed. Kamiony slisovaly osobáky uprostřed. | Jiří Čada a ČTK

  • 10.Meteorologové: Po sněhu přijde mráz! Až -10 °C...

    Česko se konečně dočkalo opravdové zimy. Už ve čtvrtek může na horách napadnout až 20 centimetrů sněhu. A od pondělka začne pořádně mrznout. Teploměr má ukazovat až –10 °C! Husté sněžení meteorologové předpovídají na čtvrtek a pátek. Sníh přetrvá v polohách nad 800 m, kde se budou teploty držet pod bodem mrazu. V nížinách bílá pokrývka hned roztaje.

    O víkendu srážek ubude a teploty se vyšplhají až na 4 stupně. Hned v pondělí ale začne pořádně mrznout. „Čekáme ranní teploty i pod –10 °C a i přes den celodenní mráz. Od středy se zřejmě zase začne oteplovat,“ řekl Blesku meteorolog Martin Štros.

    V neuvěřitelné koloně uvízl i fotograf Blesku. V neuvěřitelné koloně uvízl i fotograf Blesku. | Martin Sekanina

    VIDEO: Vyhněte se dálnici D10, pokud míříte do Prahy.

    Video  Vyhněte se dálnici D10, pokud míříte do Prahy  - Aktu.cz
    Video se připravuje ...

karlos107 ( 13. prosince 2018 07:39 )

Trubka si sám. Přejedu Rozvadov, Pomezí nebo Vojtanov a v Německu to jede !!! Protože tam cestáři nejsou pííííííče jak u nás !!!

choseeeee ( 18. ledna 2018 14:57 )

Ty exote na tom místě se nesmí solit ekologie nade vše a ze záběru i s kamionu bylo vidět kdo načal tuhletu melu. S podivem kamionaci. Druhý den opet to stejné kdo zablokoval D1 kaminaci. Když jim nikdo nevysvetlí že když napdne sníh tak mají spomalit. Jsou to trubky

Yarda ( 18. ledna 2018 12:08 )

... zima jak na Sibiři tři centimetry sněhu a u Muzea čtyři ...

Tajfun ( 18. ledna 2018 11:40 )

Je až s podivem,jak se veškeré problémy hází na kamionáky,neříkám,že všivhni sou nevinní,ale co dělali slavní cestáři když meteorologové hlási sněžení a vítr,neposypou a pak si stěžují na uvízlé kamiony,je to ohraná písnička,na jaře se budou ředitelé správy silnic bít v prsa kolik ušetřili soli a dávat si velké odměny.Kdyby cestáři odpovídali za své úseky hmotnou zodpovědností a hrozily by jim trestní sankce tak by ty cesty v zimě vypadaly jinak,každý kdo jezdí do zahraničí to vidí jak a kdy se solí v zimě,tak proč to nejde u nás?Jo jako vždy jde o peníze pro šéfy,ale nejde o lidi na silnicích.19hodin zavřená dálnice to se v D,FR.IT. CH.A. stát nemůže!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání